Turista útjelzések Magyarországon

A itt felsorolt egységes turista útjelzések -  másnéven turista jelzések - Magyarországon 1930 óta használatosak. A turista térképeken piros folytonos vonallal ábrázolják az útvonalakat. A turistaút színjelzését vagy a kezdőbetűk feltüntetésével vagy a tényleges szín és jelzés kódot ábrázolják. A jelzéseket általában jól látható tereptárgyakra, jellemzően fák törzsére, sziklákra festik fel. Ezeknek az útjelzéseknek a színe négyféle lehet: kék, piros, sárga, és zöld.

Szabványos turistajelzések

Sáv turistajelzés kék turista jelzes piros turista jelzes sárga turista jelzes kék turista jelzes

Két fehér sáv között egy színes sáv jelöli a vándorutat, melynek kezdő- és végpontja általában valamilyen tömegközlekedési eszközzel elérhető. A legfontosabb útvonal az 1100 km hosszúságú Országos Kék Túra - OKT - kék sáv jelzésű, mely a nyugati határtól az Írott-kőtől indul, és a Zemplénben, Hollóházán ér véget.

Kereszt turistajelzés kék turista jelzes piros turista jelzes sárga turista jelzes kék turista jelzes

Általában két sáv jelzésű utat köt össze, vagy rövidít a sáv jelzésű útvonalon. Színe megegyezik a magasabb értékű sáv jelzés színével. 

Négyzet turistajelzés kék turista jelzes piros turista jelzes sárga turista jelzes kék turista jelzes

Turistaházhoz, menedékházhoz, vagy lakott településre vezető utak jelzésére szolgál.  

Háromszög turistajelzés kék turista jelzes piros turista jelzes sárga turista jelzes kék turista jelzes

Hegytetőkre, csúcsokra, kilátópontokra vezető utak jelzésére használják. 

Kör turistajelzés kék turista jelzes piros turista jelzes sárga turista jelzes kék turista jelzes

Forráshoz, ivóvízvételi helyhez vezető út jelzés.  

Rom turistajelzés kék turista jelzes piros turista jelzes sárga turista jelzes kék turista jelzes

Romokhoz, - vár rom, kolostor rom, földvár, stb. - vezető turista jelzés  

Omega turistajelzés kék turista jelzes piros turista jelzes sárga turista jelzes kék turista jelzes

Barlangokhoz, sziklaüregekhez vezető út.  

Körút turistajelzés kék turista jelzes piros turista jelzes sárga turista jelzes kék turista jelzes

Könnyű sétaút melynek kezdő és végpontja ugyanott van.  

Törlő jelzés törlő turista jelzes

Valamilyen okból megszűnt turistajelzés törlésére használják. Az X jel színe mindig szürke. Ez a jelzés a felhagyásra került turista ösvény jelzéseit hatályon kívül helyezi. Nem érdemes tovább haladni az ösvényen, hisz a jelek idővel elkopnak, kifakulnak, elvesztik jelölőképességüket. Van, hogy nem ilyen módon jelzik a megszűnt útvonalakat, hanem egyszerűen leszedik, lekaparják a jelzést, vagy szürke festékkel átfestik.

Nyílheggyel bővített alap

Az egyszerű fehér alap helyett, a turistaút irányvonalának
jelentősebb változásainál és elágazási pont jánál (a nyomvonal
jobb követhatőségének elősegítésére) A nyíl a haladási irányt
mutatja.

További alkalmazott turistajelzések

Sífutóút és kerékpáros jelzés 

Nem része a magyarországi szabványnak, de 2000 óta egységes a sífutóút új jele, a sílécek párhuzamos nyomát szimbolizáló függőleges kettős sáv és a kerékpáros jelzés (fehér alapon piros biciklis figura), mely az ajánlott kijelölt kerékpárral járható utat jelöli.

Erdészeti jelzések

Gyakran találkozunk a fákon elhelyezett számunkra érthetetlen erdészeti jelzésekkel az erdőkben. Mit jelentenek ezek?
Színes pontok: a ritkításkor a kivágandó fákat jelölik meg vele
Körben (jellemzően fehér) csík: egy erdőrész sarka, szélének töréspontján álló fa
TV betűk: egy természetvédelmi övezet határát adja meg

Hogyan kerül a jelzés a fára, kőre, oszlopra ...?

Számtalan jelzés mellett elhaladunk túráink során, de biztos mindenkinek megfordult már a fejében, hogy hogyan kerül a fára kőre, oszlopra a turistajelzés?

Mi alapján festik a jelzéseket?

A magyar turistajelzéseket a Magyarországon érvényben lévő MSZ 20587/2-1998 számú Országos Szabvány írja le, hogyan és milyen jelzést kell festeni.

Kik festik a jelzéseket?

A jelzések felfestése önkéntes alapon működik, gyakran egyéni jelentkezők és különböző természetbarát szövetségek tagjai vállalják a fáradtságos munkát. A festéseket egyeztetni kell az illetékes természetbarát szövetséggel, ezt ezek a szervezetek koordinálják.

Hogyan készülnek a jelzések?

Fára törénő festés esetén a vastag kérgű fánál először a fába hántolnak, belevágnak (persze csak kis mértékben). Ezt nevezhetjük előkészítésnek is. Erre azért van szükség, hogy a jelzés tartós és szép maradjon. Sima kérgű fák esetén csak drótkefével tisztítják meg a felületet.
A következő fázis, amikor felkerül a fehér alap. Ez kivágott sablon segítségével történik. Amennyibben az egyszeri festés nem elég, úgy még egyszer átkenik fehérrel.
A harmadik fázisban megtisztítják a jelzés környezetét a belógó ágaktól, cserjéktől, hogy a későbbiekben is jól látható legyen, ne takarja be semmi.
A negyedik fázis amikor a színt másnap - vagy ha hosszú szakaszt festenek, akkor pár nap múlva - ráfestik az alapokra, hogy biztosan megszáradjon, és tartós maradjon.
A szín felfestéséhez szintén sablont használnak, a sávhoz külön nyilat is vágnak, a többi figurához nem készül nyilas sablon.
A felfestések iránya oda-vissza történik. Átlagban egy nap kb. 3-4 km-t lehet lealapozni, színezni, ez kb. 15 km-t jelent.
Ha megtörtént az új jelek felfestése, akkor mindenképp el kell tüntetni a régi, rossz minőségű jeleket. Ezt szürkítésnek nevezik.
A szürkítés azt is jelentheti, ha a régi jelzésre került az új, néha túllóg, ennek is le kell szürkíteni a szélét.
Ha mindezzel megvagyunk, akkor késznek mondható a művelet.

A leírásból kiderül, hogy bizony fáradtságos munkáról van szó, ha valaki jelzésfestésre adja a fejét. Így biztos jobban tudjuk majd értékelni azok munkáját, akik csupán lelkesedésből, jószándékból, segíteni akarásból tesznek valamit hozzá ahhoz, hogy bátran barangolhassunk erdeinkben, mezeinken, hegyeinken.

Példák a jelzések elhelyezésére

kék sáv

sárga sáv

piors sáv

kék rom

kék kereszt

kék háromszög