Túrázás télen

Miben különbözik a téli túrázás a nyáritól?  Miben mások a körülmények, hogyan alkalmazkodjunk ezekhez? Milyen a praktikus téli túraöltözet? Cikkünk a felkészülésben segít mindazoknak, akik télen sem szeretnének eltávolodni a természettől.

Miben más egy téli túra?

Miben különbözik a téli túrázás a tavaszi, nyári, őszi időszaktól?
- zordabb, keményebb, szélsőségesebb az időjárás (fagyásveszély, lassúbb haladás)
- megváltoznak a terepviszonyok (hó, jég, csúszásveszély)
- rövidebbek a nappalok (sötétben nehezedik a tájékozódás, korábban kell indulni)

Túrázás télen

Öltözködés

Ebben a leírásban nem törekszünk a teljes túrafelszerelés leírására, hanem csak a nyári körülményekhez képest a változásokat, különbségeket hangsúlyozzuk, Aki általában szeretne olvasni a trekking öltözködési tanácsokat, ajánljuk neki ezen a linken olvasható cikkünket.

Télen fokozottabban igaz, hogy a túraöltözet legfontosabb célja a test melegen tartása. Télen hidegebb van, tehát valamivel melegebb öltözet az ajánlott viselet. Fontos, hogy rétegesen öltözködjünk. Legyen egy hatékony izzadságelvezető aláöltözetünk, felette egy vagy két melegítő polár réteg, e felett pedig egy időjárásálló víz és szélálló réteg.
Minden típusú öltözetre igaz, hogy ne legyen szoros, ne szorítson. Ha a vérkeringés hatékonysága csökken, nagyobb a fagyásveszély különösen a végtagok esetében. Legyen jól megkötve bakancsunk, de ne szorítson! Az öltözékünkre, kesztyűnkre ugyanez vonatkozik.

A szigetelő réteg és aláöltözet esetében kerüljük a gyapjú anyagokat, mert hamar átnedvesednek és nagyon lassan száradnak. viseljünk szintetikus anyagból készült ruházatot, ne idegenkedjünk tőle, túrázásnál ezek sokkal hatékonyabban “működnek” és praktikusabbak!

A külső héjkabátnál (Hívják még esőkabátnak, széldzsekinek is) ügyeljünk arra, hogy megfelelő módon zárható, összehúzható legyen, főleg a nyílásoknál. Az ujjnál, a deréknál és nyaknál ne süvítsen be a téli fagyos szél. Szeles időben különösen hatékony szigetelő rétegnek bizonyulhat.
A héjkabátnál fontos, hogy kifelé is elvezesse a testünk által termelt párát. Ha a kipárolgó nedvesség nem tud távozni külső környezetünk felé, így belülről “ázunk át” és akkor nagyon könnyen megfázhatunk. Épp ezért javasolt úgynevezett lélegző anyagból készült kabátokat viselni. Ezek ár szempontjából széles palettán mozognak, kellő kompromisszum árán mindenki ma már mindenki megtalálja az igényének és pénztárcájának megfelelőt.

Nadrág tekintetében mindenképp célszerű téli lélegző trekking nadrágot viselnünk. Jól kombinálhatjuk a nyári trekking nadrágunkat alsó aláöltözettel is.

Fokozottan figyeljünk arra, hogy komfortos, meleg sapkát vigyünk magunkkal. A test a fejbőrön és nyakon ad le hőt a leghatékonyabban, épp ezért legyen a fejünkön mindig sapka. Még ha csak egy hosszú ujjú aláöltözetben és vékony polárban túrázunk is, sapka legyen a fejünkön, így kevésbé fázunk.  Az úgynevezett “windstopperes” sapkák nagy szélben hatékonyabban szigetelnek, sűrűbb szövésük vagy speciális bélésük miatt kevésbé hatol át rajtuk a szél. A méret és forma kiválasztásánál fontos, hogy takarja fülünket.

Ugyanígy fokozottan figyeljünk a kesztyűnkre is. Legjobb az ötujjas kötött kesztyű, melyet tartsunk szárazon! Vihetünk magunkkal pót kesztyűt is, amit ha nagyon fázik a kezünk, húzzunk rá az alsó kesztyűre. Itt is igaz, hogy ne szorítsa el a végtagot, mert akadályozhatja a keringést, így nagyobb a fagyásveszély.
Tipp: rögzítsük kesztyűnket ruházatunkhoz, mert ha egy lejtően lecsúszik vagy elhagyjuk, akkor semmi nem védi kezünket a hideg ellen. Megteszi pl. egy kalapgumi is, amit áthúzunk öltözékünk két ujján.

A végére hagytuk a legfontosabb öltözéket: a bakancsot. Közepes nehézségű túrákhoz jól bevált darab lehet a hagyományos bőrbakancs. fontos, hogy folyamatosan impregnáljuk és rendszeresen tisztítsuk, így hosszú távon megőrzi azon tulajdonságát, hogy nem ázik át.
Léteznek drágább árfekvésű téli körülményekhez tervezett bakancsok. Amennyiben sokat túrázunk télen, érdemes szétnézni ezek között is. Ha csak alkalomadtán látogatunk a téli hegyekbe, erdőkbe, akkor megteszi a jól karbantartott bőrbakancs is.

A bakancsba húzzunk meleg túrazoknit. Fázósabban két zoknit is húzhatnak egymásra. Ügyeljünk arra, hogy ezek ne szorítsák a lábát, biztosítsák a rendes vérkeringést.

Igen praktikus viselet télen a kamásli. Fő funkciója, hogy nem engedi be a nadrágunk és a bakancsunk közötti résen a havat, sarat, egyéb hordalékot. Egyúttal minimálisan szigetel is.

Túrázás télen

Tehát összefoglalva így öltözködjünk:
- Az aláöltözet melegen tartja a testet és kifelé vezeti az izzadtságot.
- A 2 szigetelő (pl. vékonyabb és vastagabb polár) réteget kombinálhatjuk attól függően, hogy mennyire van melegünk vagy fázunk.
- A külső héjkabát megvéd a szél és a csapadék ellen.
- A sapka fontos eleme a téli túráknak, viselésével jóval kevesebb hőt adunk le és óva széltől is
- A Kesztyű megóv a végtag elfagyástól
- Bakancsunk ne ázzon át, legyen magas szárú
- Meleg túrazoknit viseljünk, vigyünk magunkkal tartalék zoknit is
- A kamásli jó szolgálatot tehet magas hóban túrázás közben

Még egy érdekes dolog a ruha színével kapcsolatban. Eltévedés esetén hamarabb találnak meg minket feltűnőbb színű ruhánkban, mivel elüt a fehér hó, a bebarnult erdő színétől. Ilyenkor nagyobb előnyt élveznek a színes, narancssárga, piros, élénkzöld színek.

Időjárás, téli terepviszonyok

Mivel télen hamarabb nyugszik a nap, rövidebbek a nappalok, mindenképp korai indulást tervezzünk. Téli körülmények között ráadásul ugyanazt a szakaszt jóval lassabban teljesíthetjük.

Túrázás télen

Nagy (hó)vihar esetén keressünk menedéket. Közeli barlang, védettséged adó szikla alatt könnyen átvészelhetjük a vihart. Sík terepen próbáljunk rögtönzött hókunyhót, torlaszt építeni a szél irányával szemben. Ha ez nem megy, fúrjuk be magunkat legalább 50 cm mélyen a hóba. Mögötte védettebbek vagyunk, amíg tisztul az idő.

Ha valamilyen oknál fogva végtagjainkon elfagyást észlelünk, úgy tegyük a következőt: dörzsöld, masszírozd az elfagyott részeket. Így helyreáll a vérkeringés és újra melegítheti az elfagyott testrészt. Mindig tartsuk szárazon a lábat, mivel nedves zokninál sokkal nagyobb az elfagyás veszélye (pót zokni!)

Előre haladásunkat nagymértékben befolyásolják a terepviszonyok. is. Legegyszerűbb eszköz a túrabot, ennek nagyon jó hasznát vehetjük egyensúlyunk megtartásában főleg csúszós havas terepen. A túrabotokról és használatukról részletesen itt olvashatsz.

Túrázás télen

Komolyabb eszközöket, mint a jégcsákány, hótalp vagy hágóvas ebben a cikkben nem részletezünk speciális mivoltuk miatt. Ezek használatát mindenki elsajátíthatja az irodák által szervezett tanfolyamokon, bemutatókon. Sokszor rövid beszámolót tartanak a szervezett téli túráik alkalmával. Érdemes tehát használatukat nem leírásokból, hanem “profi” hegymászóktól, szakavatott emberektől élőben elsajátítani és velük kipróbálni.

10 jótanács a téli túrákhoz

- Sose öltözz túl, próbáld kombinálni a rétegeket! Ne feledd: ha pl. hegynek felfelé menetelsz, tested jobban termeli a hőt és akkor könnyen beleizzadhatsz a ruházatodba, így fázni fogsz.
- Indulj korábban. Akár még sötétben is! Legyen tartalék időd arra az esetre, ha a tervezettnél lassabban haladnátok.
- mindig legyen benne a telefonodban az országnak és a területnek megfelelő (hegyi) mentőszolgálat száma. Télen ha eltévedsz, sokkal nagyobb a kihűlés veszélye.
- Legyen nálad termoszban forró tea, forralt bor. Segít a melegen tartásban.
- Legyen nálad energiaszelet. Hóban, csúszós terepen több erőkifejtés igényel az előrehaladás, ezért több energiára is van szükséged!
- Csúszásmentes bakancsot húzz a lábadra! Könnyebé válik a haladás és kitett terepen. Akár az életed is múlhat rajta.
- Használj túrabotot! Sokat segít a támaszkodásban, egyensúlyozásban.
- Hosszabb túra esetén legyen nálad pót kesztyű és pót zokni. Az elfagyás veszélye leggyakrabban a lábfejet és kézfejet érinti.
- Kisebb pihenőknél ne vedd le a hátizsákot. Pillanatok alatt megfázhat a vizes hátad, derekad!
- Haladj lassabban, egyenletesebben! Kevésbé izzadsz meg és kevesebb megállót kell betervezni.

Túrázás télen