Hogyan válassz túrát?

Ahhoz, hogy kellemesen és biztonságban érezzük magunkat egy természetközeli programon, fontos, hogy tisztában legyünk képességeinkkel, felkészültségünkkel. Ebben segítünk neked ezen az oldalon. Nehéz kategorizálni a különböző túratípusokat és azok nehézségeit, mi mégis megpróbáljuk ezt, hogy segítsünk téged a választásban.

könnyű túraKirándulások, könnyű gyalogtúrák: nem igényel különösebb felkészülést, bátran részt vehet rajta bárki. Ezeket a túrákat kis szintemelkedés és rövid időtartam jellemzi (általában 1-3 óra). Ideális azoknak, akik most ismerkednek a természetjárással. A könnyű besorolás nem feltétlen jelenti azt, hogy kevésbé látványos, mint a nehezebb programok!

Aktuális könnyű és közepes túráink >>

közepes túraKözepes gyalogtúrák: ezek a programok kitartást igényelnek, de egy átlagos kondíciójú ember nyugodtan elindulhat rajtuk. Ha rendszeresen sportolsz, mozogsz vagy túrázol, akkor jelentkezz egy ilyen programra. Jellemző helyszínei Magyarország és a Kárpát-medence középhegységei: Bükk, Mátra, Szlovák Paradicsom.

Aktuális könnyű és közepes túráink >>

nehéz túraNehéz túrák: jellemző helyszínek a magashegységek. Hosszú, nagy szintemelkedéssel járó túrák. Gyakran 6-8 órát  is gyalogolhatsz. Azoknak javasoljuk, akik már részt vettek közepes nehézségű programokon illetve magabiztosan mozognak a hegyen. Figyeljünk a megfelelő öltözetre és felszerelésre. Legközelebbi ilyen elérhető magashegység a Magas-Tátra és az Alpok vonulatai.

Aktuális nehéz, magashegyi és extrém túráink >>

klettersteig és via ferrataKlettersteig, via ferrata: speciális biztosított utakon vezetett túrák. Ezen útvonalak besorolása egyedi, melyeket az adott kiírásban tüntetnek fel általában. Mindenképp feltétele a megfelelő felszerelés, melyet vásárolni vagy bérelni is lehet. A program szervezője gyakran biztosítja ezeket a túra során. Ilyen kiépített utakkal általában az olaszországi Dolomitokban vagy a közeli osztrák Rax hegységben találkozhattok.

Aktuális klettersteig és via ferrata túráink >>

magashegyi túraMagashegyi túrák extrém körülmények között: magashegyi túrák, melyekre csak tapasztalt és jó kondícióban lévő túratársak jelentkezését várják. Gyakran a program-kiírásokban egyedi feltételeket is feltüntetnek. Ezek akár 3-4-5000 méter magas hegycsúcsok meghódítását is jelenthetik.

Aktuális nehéz, magashegyi és extrém túráink >>

kultúrálsi túraKulturális túrák: valamilyen kulturális elemet is tartalmazó program. Segít  mélyebben megismerni az adott országot, turisztikai régiót, az ott lakó embereket, szokásaikat. Kulturális elem  lehet pl. egy borkóstolás egy helyi pincében, fesztivál, városlátogatás, barlangi séták, fürdőzés vagy más alternatív program

Aktuális kulturális túráink >>

magashegyi túraVízitúrák: ide tartoznak a rafting túrák a sebes folyású hegyi patakokon, tavi vízitúrák, folyami és tengeri vízitúrák. Legtöbbször kajak vagy kenu segítségével történik a program lebonyolítása. Szintén ide tartoznak még a szervezett tengeri hajós- és vitorlástúrák is.

Aktuális vízitúráink >>