10 jótanács a túraöltözet tisztításához

Aki túrázásra adja a fejét, egy idő után beruház egy jó minőségű túrakabátba vagy bármilyen technikai öltözetbe. Ezek persze ugyanolyan törődést, tisztítást igényelnek, mint más túrafelszerelések. Vagyis kicsit mégis mást... Mire figyeljünk oda mosáskor, tisztításkor, szárításkor és tároláskor? Adunk pár tippet erre vonatkozóan.

  1. Semmiképp ne mossuk együtt más "sima" öltözékkel, ruhával.
  2. Ne használjunk hagyományos mosószert és öblítőt, csak a hozzá való hagymászóboltban (is) kapható speciális szerekkel mossuk.
  3. Maximum 40 fokos vízben mossuk.
  4. Kerüljük a mosógép használatát. Igaz kényelmesebb, de a speciális anyagok jobban sérülnek a mosógépben.
  5. Lehetőleg ne mossuk fürdőkádban, mosdóban, mert az abban lerakodó, láthatatlan kemikáliák, tisztítószerek komoly kárt tehetnek a ruhában. Csak az erre elkülönített műanyag lavorban tegyük ezt.
  6. Kerüljük az un. száraztisztítási eljárásokat (gőzölés, kefélés, vasalás)
  7. A szárítás ne napon és ne sugárzó hővel (pl. radiátor, konvektor, hősugárzó) történjen, valamint ne lógatva, inkább fektetve a szárító rácsain.
  8. Impregnálás: a speciális mosószerek, öblítők gyakran egyben impregnálószerek is, tehát nem szükésges olyankor külön impregnálószert alkalmazni.
  9. A "hagyományos" esőkabátoknál (nem softshellnél) az impregnálás a mosás utáni, nedvesen felvitt direct spray-on impregnálókkal történjen.
  10. Az öltözet, kabát tárolásánál a legmegfelelőbb, ha vállfát használunk. Ha cippzáros, akkor azt húzzuk össze.

Kellemes túrázást mindenkinek!