Skip to Content

Túra a Szádelői-völgyben és környékén

Túra a Szádelő-völgyben napsütésben és holdvilágban

Kétnapos téli túra a Gömör-Tornai karszt gyöngyszemébe, a Szádelői-völgybe, szombat este egy jó kis éjszakai túrával fűszerezve és másnap Krasznohorka várának meglátogatásával vagy egy jó kis Tátralátó kilátópont megmászásával.

 

Időpont: 
2010. február 27-28.
Szervező: 
Vagabond kalandiroda
Ár: 
3900 Ft
Utazás: 
Egyénileg telekocsi rendszerben, az egy autóban ülőket segítünk összeszervezni.
Szállás: 
Apartmanban
Az ár tartalmazza: 
- a túravezetést
- a szervezést
Az ár nem tartalmazza: 
- a szállást (kb. 11 €, ami a helyszínen fizetendő)
- az étkezések költségét
- az utazás költségét
Nehézség: 
Könnyű gyalogtúra, napi 10-15 km és 4-500 m szintemelkedés.
Kinek ajánljuk: 
Kezdő és haladó túrázóknak.
Létszám: 
10-15 fő
Program: 

1. nap (szombat) utazás és túra a Szádelői völgyben

10 órakor találkozunk a völgy bejáratánál lévő parkolóban és rövid öltözködés és eligazítás után indulunk is. A völgyön keresztülvezető turistaösvény csodaszép sziklafalak és a köztük áttörő patak mellett vezet el. A völgy közepén kis turistaház üzemel, ami most lehet, hogy zárva lesz, ettől függetlenül megállunk itt egy kicsit szusszanni, mindenki ehet-ihat a magával hozott elemózsiából. A pihenő után továbbhaladunk a völgyben felfelé, majd egy éles jobbkanyarral felmászunk a fennsíkra. Itt lesz az első jelentősebb szint. Nemsokára, szép réteket keresztezve elérjük túránk legmagasabb pontját, a 795 méter magas Hacavské-hágót, túránk felét. Innentől kezdve végig a fennsíkon haladunk, majd jó egy óra múlva megérkezünk ahhoz a kilátóponthoz, ahonnan az egész Szádelői-völgyet beláthatjuk. A kilátás a völgyre és távolabb, dél felé, Magyarországra szavakkal le nem írható látvány. Az ösvény a völgy keleti oldalán vezet tovább, sokszor a meredek sziklafalaktól alig pár méterre. Olyan vadregényes, hogy azt gondolnánk itt forgatták Az ezüst tó kincsét és az összes Winnetou-s és Old Shatterhand-es történetet. Utunk végül meredeken visz le a faluba, ahol pár házat elhagyva ismét a parkolóba érünk. Az egész túra kb. 16 km és 500 méter lesz a szintemelkedés, délután 5-re érkezünk vissza.
Este elfoglaljuk szállásunkat, vacsorázunk, mulatozunk.

Figyelem!
Mivel ezen a hétvégén telihold lesz, így aki kedvet és bátorságot érez magában, éjszakai túrára indulhat. Célunk a már nappal meglátogatott kilátópont, most viszont egy rövidebb úton megyünk fel oda, reméljük nem lesz felhős az ég, így a teliholdas éjszakán teljes pompájával tárul elénk a téli-éjszakai táj. Visszafelé ugyanott megyünk, amerre jöttünk.
Kb. 2-3 óra összesen és 230 m szintemelkedés. Lámpa kötelező

2. nap Gerlaská skala/Krasznahorkai vár
Tekintettel arra, hogy előző nap még éjszakai túrán voltunk, így a mai nap, nem túl korai kelés után több alternatíva közül választhatunk. A kényelmesebbek megnézhetik a Krasznahorkai várat és a várban működő múzeumot (belépő kb. 5 €), míg azok, akiknek mindig nem volt elég, túrára indulhatnak a Gerlaská skala névvel illetett sziklára, ami remek kilátópont, tiszta időben gyönyörűen látszódik a Magas-Tátra is.
Kb. 8 km és 400 m szint.
A túra után indulunk haza.  

A Szádelõi-völgy: több barlang beszakadásából jött létre. A 300-400 méter magas sziklafalak 3 km hosszú szûk szorosában a Blatnica-patak rohan. A völgyben vezető turistaút melletti sziklafalak néhol 10 m-re "szűkülnek össze".  A túra kiemelkedő látványossága a 105 méter magas "cukorsüveg" torony.
A völgy végén turistaház áll. A visszatérés a völgy mélyében illetve a Zadielska planina fennsíkon keresztül lehetséges, amelyről gyönyörő kilátás nyílik eme páratlan természeti csodára.
Fotók a programról

 

 

Térkép: 
 
Javascript is required to view this map.

Túra a Szádelői-völgyben és környékén

Itt jelentkezhetsz a "Túra a Szádelői-völgyben és környékén" programra.