Tolcsvai borfesztivál 2010. augusztus 13-15.

Hetedik alkalommal rendezik meg Tokaj-Hegyalján a Tolcsvai borfesztivált. Érdemes felkeresni ezt a páratlan szépségű községet, mely a Zempléni-hegység lábánál helyezkedik el. A környék a finom borok kóstolásán kívül sok szép túraútvonalat is tartogat számunka.

Köszöntő
"A helyi borászokkal öt éve fogtunk össze először, hogy ezen a gyönyörű vidéken megszervezzük a helyi borok fesztiválját. Tolcsva mindig híres volt vendégszeretetéről. Most már hatodik alkalommal tudjuk megmutatni országnak-világnak, hogy hozzánk érdemes eljönni, mert erre a rendezvényre, az itt eltöltött órákra, napokra hosszú ideig lehet emlékezni. Mert a Tolcsvai Borfesztivál különleges élményt nyújt családoknak, baráti társaságoknak!" - írják a szervezők.

Programok
A vendégek az egyedi kostolópohár megvásárlása után a pincészeteknél meghívást kapnak az általuk kiválasztott két legfinomabb tokaji bor díjmentes megkóstolására. A különböző évjáratú aszú, szamorodni, hárslevelű, furmint és sárgamuskotály borkülönlegességeket az idén 28 kóstolóhelyen lehet így megismerni.
Aki eljön, egyedülálló pincehangulattal is találkozhat a nemes penésszel vastagon borított falak között a pinceséták során. Hamvas Béla írja, hogy a borok általában ott élvezhetők maradéktalanul, ahol termettek. Így hát kóstolgassanak bátran a legfinomabb tokaji borok termőhelyén!
Különleges a gasztronómiai választék is, amivel várják a vendégeket. Vadak, halak, pisztrángok, kecskék, malacok, csirkék kerülnek terítékre (bográcsban, üstben, nyárson és roston). Kemencékben sülnek majd a lepények, a langolók és csülkös kenyerek. A hagyományos ízek, a tócsnik, a krumplilángosok sem maradhatnak el. Az idén különleges a sajtkínálat is.
Igazán kiváló a szórakozási lehetőség is a fesztivál. A fesztiválszínpadon non-stop megy a műsor, ami igazán maradandó szórakozást ígér

És aki több napra érkezik, nézzen szét e tájon, húzza fel akár a bakancsát, vegyen elő egy Zemplén turistatérképet és járja be e páratlan hegyvidéket.

Túraajánlat:
Közphuta - Sólyombérc - Nagy-Péter-mennykő - Háromhuta

Sólyombérc és Nagy-Péter-mennykő rendelkezik talán a legszebb zempléni panorámával. Ajánljuk bárkinek, aki szeretné bebarangolni a "Zemplén szívét" egy nem túl megerőltető túrán.
Időtartam: kb 5-6 óra.

Aki a rövidebb túrát választja, a következő útvonalat kövesse:
A Középhuta táblánál át a fahídon, majd a sárga jelzésen a Mlaka rétig - innen a sárga háromszög jelzésen a Sólyombércig (szép kilátás, sziklamászó iskola) - kék jelzésen István kútig 1 km (védett nyíres) - kék jelzésen Gerendás rét - kék háromszög:  Kerekkő (szép panoráma) zöld jelzésen Flórika forrást  (pihenőhely) érintve Újhutáig 1 km -Középhuta
Szint: közepes
Távolság: 12 km

Ugyanennek a túrának a hosszabb változata érintve a Regéci várat is:
Középhuta - Regéc  körtúra (hosszabb)
Az István kútig ugyanaz mint a 3. Túra, István kúttól  a Kék jelzésen  haladva Regécig, vagy Kék jelzésen, majd a Tokár tetőnél a Zöld jelzést választva Regécig. Útközben a kék háromszögön  érintve a Nagy-Péter Menykő kilátó helyet, illetve a Pengő kő és a Tokár tető csúcsokat, vissza pedig a Piros jelzésen Óhutáig, majd aszfalt úton Középhutáig.
Távolság: 21 km

További túralehetőségek Tolcsva közelében:

Gerendás-rét: Középhuta - Újhuta, kastélynál jobbra a kék négyzeten (kb. 1,2 km)- fahíd után jobbra az erdei úton (800 m) - Zsidó rét - kék jelzésen balra Eszkála - Gerendás rét - zöld jelzésen Újhutáig (kb. 1 km) - Középhuta
Szint: könnyű, távolság: 9 km

A Középhuta táblánál át a fahídon, majd a sárga jelzésen a Mlaka rétig - innen a sárga háromszög jelzésen a Sólyombércig (szép kilátás, sziklamászó iskola) - Mlaka rét - sárga jelzésen (a csodálatos Ördög völgyön végig) Kőkapuig (Károlyi kastély, csónakázó tó, kisvasút)  - vissza: zöld jelzésen a Komlóska patak mellett 6 km a kék négyzet jelzésig kék négyzeten Újhutáig - Középhuta. (Visszafelé jöhetünk az aszfaltozott erdészeti úton is, vagy az aszfalt úttól balra folytatódó, meredek lejtőn tovább haladva a zöld jelzésen.)
Szint: közepes, Távolság: 13 km

Középhuta - Regéc (rövidebb)
Óhutáig az aszfalt úton, Óhuta végén a focipálya mellett balra a Piros jelzésen haladva végig, Piros-Kék Túra vezet fel a várromhoz.
Távolság: 13 km

Középhuta - Újhuta - Makkoshotyka - Sárospatak vagy Sátoraljaújhely
Középhutától Újhutánál a Zöld jelzésen a Gerendás rétig, majd, végig a Kék Túra útvonalán  az Eszkálát és a Zsidó rétet, Cifra kutat érintve Makkoshotykáig, onnan  továbbra is a kéken haladva a Cirkáló tanya érintésével Sátoraljaújhelyig. Vagy a Cifra kúttól a Kék négyzeten Hercegkúton át gyalogolva megérkezünk Sárospatakra.
Távolság: Sárospatak:  23 km, Távolság: Sátoraljaújhelyig: 32 km