Skip to Content

Szlovák Paradicsom - vadregényes kanyonok

Gyalogtúrák a Sokolia Dolina és a Stredne Piecky szurdokvölgyeiben

A Szlovák Paradicsom két kevésbé látogatott kanyonja a Stredne Piecky és a Sokolia Dolina. A maga nemében mindkettő páratlan élményt nyújt a túrázónak. A Sokolia Dolina büszkélkedhet a nemzeti park legnagyobb vízesésével és leghosszabb létrarendszerével. Nem véletlenül ezt a völgyet fedzték fel utoljára a vállakozó kedvű természetjárók! A Stredne Piecky kanyonjában pedig 2 kalandos vízesés - a Nagy- és a Teraszos vízesés - mellett kapaszkodhatunk fel, hogy aztán Mala Polana elnevezésű hangulatos kis réten élvezzük a felvidéki hegyvidék hangulatát.

Időpont: 
2010. június 12-13.
Jelentkezési határidő: 
2010. június 2.
Szervező: 
Túrázz velünk klub (egyéni szervezés)
Utazás: 
Egyénileg telekocsi rendszerben, az egy autóban ülőket segítünk összeszervezni.
Szállás: 
Panzióban
Létszám: 
Minimum 6 fő esetén indul.
Ár: 
6.400 Ft
Az ár tartalmazza: 
- szállás panzióban
- túravezetés, szervezés költségeit
Az ár nem tartalmazza: 
- az utazás költségét
- az étkezések árát
- a nemzeti park belépőjegyének árát
Nehézség: 
Közepes nehézségű túra
Kinek ajánljuk: 
Aki szereti a vadregényes kanyonokat, az izgalmas útvonalakat
Program: 

1. nap
Pila településnél parkoljuk le autóinkat, hogy aztán nekivágjunk aznapi túránknak: a Stredne Piecky kanyonjának. A mészkőszorosban futó víz a Szlovák Paradicsom északnyugati részén vájta ki évmilliók alatt azt a szurdokot, amiben végighaladunk majd. A patak a Glac nyugati lejtőin ered, és a Nagy Fehér vízbe torkollik a Pila település mellett. Az alsó folyását a szétágazásig Fehér völgynek (Biela dolina) nevezik. A vízesések sorrenben: Nagy vízesés (Veľký vodopád), Kaszkádok, Teraszos vízesés (Terasový vodopád) A fennsíkra felérve elérjük a Mala Polana elnevezésű hangulatos kis rétet, ahol megpihenünk és elfogyaszjuk csúcs-, vagyis inkább fennsík-csokiainkat. Ezt követően egy levezető kerülőúton érünk el a parkolóhoz.

2. nap
Aznapi programunk talán a Szlovák Paradicsom egyik eszenciája: az egyik legvadabb szoros a Sokolia Dolina (Sólyom völgy), ami a Glac-tető északi szélén található.
Csingó (Cingov) településről indulva a Hernád-völgyében haladunk egy gyalogúton egészen a Biely Potok völgyének bejáratáig. Itt fapallókon, rönkgerendákon folytatjuk utunkat, míg el nem érjük a Sólyom völgyet.
A vízesések egymás után: Szélső (Bočný), Sziklás (Skalný), Fátyolos (Závojový), Felső (Vyšný).
Visszatérve kiindulópontunkhoz Csingó egyik hangulatos kisvendéglőjében fogyasztjuk el megérdemelt brindzás sztrapacskánkat.Ezt követően hazafelé vesszük az irányt.


Fotók a Stredne Piecky kanyontúráról (1. nap)
Fotók a Sokolia Dolina kanyontúráról (2. nap)

 

Térkép: 
 
Javascript is required to view this map.

Jelentkezés a vadregényes kanyonok programra

Itt jelentkezhetsz a "Szlovák Paradicsom - vadregényes kanyonok" túrára.

Itt jelezheted, hogy mennyien vesztek részt a programon. Az egyéb kívánságokat, kérdéseid is ide írd!
Rendelkezel-e autóval?
Honnan indulsz a túrára? Az indulási időpontoknál és helyszíneknél ezt figyelembe vesszük.
Telefonos elérhetőséged a könnyebb szervezés érdekében. (Indulásnál, érkezésnél, bármilyen változás esetén így is tudunk értesíteni) Opcionális, nem kötelező megadnod.