A Szlovák Paradicsom - Túraajánlatok: szurdoktúrák

A Szlovák Paradicsom számtalan kalandos túraútvonalat kínál az ide utazó számára. Legtöbben azért keresik fel ezt a vidéket, hogy a létrákkal, fémtálcákkal, láncokkal biztosított útvonalakon éljék meg ezt a kalandot. Ebben a cikkben a klasszikus szurdoktúrákról olvashattok részletes leírást, útmutatót.

A mészkőhegységet évmilliók alatt szabdalták fel a fennsíkokról lezúduló patakok. Közös jellemzőjük, hogy így vadregényes kanyonok keletkeztek, amiket a turizmus fellendülésével elkezdtek kiépíteni mesterséges lépésekkel, létrákkal, fogódzókkal. Így az egyszerű turista számára is elérhetővé váltak az útvonalak. Itt a bejárható kiépített kanyonokat soroljuk fel nehézségi sorrendben.

Zejmarska roklina (Zejmár-szakadék) I.

Zejmár szakadék zejmarska roklinaKiindulási pont: Dedinky

Időtartam: kb. 3 óra

Kinek ajánljuk? Érdemes ennél a kanyonnál kezdeni az ismerkedést a Szlovák Paradicsommal. Itt kipróbálhatjuk magunkat, mielőtt egy komolyabb kanyontúrába vágunk bele. Akár gyerekekkel is végigjárható és kipróbálható annak, aki még sosem járt ilyen terepen.

Dedinky parkolójából indulunk a felvonótól jobb kézre a sípálya vonalán. Felérve a tetőre balra ereszkedésbe kezdünk. Beérve a faluba a házak között kanyargunk, míg el nem érjük a minikanyon bejáratát, amit egy fedett jegyszedő bódé és eligazítótábla is jelez. A patakot és a kék jelzést követve haladunk, majd egyre több doronglétra segíti előrehaladásunkat. A felső szakaszon aztán több meredek vaslétrán kell felkapaszkodnunk, miközben mellettünk siet le a kis patak vízesés formájában. Kiérve a szűkületből még egy darabon a lombhullató erdőben haladunk, míg fel nem tűnik a Geravy fennsíkja. Ez a (néha működő) itteni felvonó fenti végállomása is egyben. Innen a zöld jelzésen lefelé kanyarogva térhetünk vissza autóinkhoz.

Zejmarska roklina (Zejmár-szakadék) II.

Dedinky víztározóIdőtartam: kb. 5-6 óra

Kinek ajánljuk? Akinek kevés a Zejmár szakadék rövidebb túrája, megtoldhatja egy szép útvonallal. Technikailag nem jelent többletkihívást, viszont jobban el is lehet fáradni.

Az útvonal eleje megegyezik a Geravy fennsíkig, azonban itt nem ereszkedünk le a zöld jelzésen, hanem tovább haladunk a piros, sárga, majd zöld jelzésen az jelzések elágazásainál mindig balra tartva. Szép fenyvesek és lombhullató erdők váltogatják egymást, míg egy hosszabb völgyet el nem érünk. Itt végiggyalogolunk a jelet követve az erdészeti úton. Az út végén elágazáshoz érünk, itt balra fordulunk követve tovább a zöld jelzést. Feltűnik Dedinky víztározójának széle. A tározó bal oldalán haladunk hobbyházak között. Hirtelen emelkedni kezd az ösvény, viszonylag sokat kutyagolunk felfelé, egy rövid időre el is tűnik a tó vize. A domboldal másik végén aztán feltűnik Dedinky faluja, innen már csak le kell ereszkedünk előbb a faluközpontba, majd tovább haladva pár száz méter után elérjük a parkolót.

Sucha Bela (Száraz-völgy)

Sucha BelaKiindulási pont: Podlesok

Időtartam: 4-5 óra

Kinek ajánljuk? Bárki által teljesíthető túra, azonban nagyon fontos a jó mozgáskoordináció és szédülésmentesség.

A Szlovák Paradicsom egyik legszebb és egyben legismertebb túrája. Érdemes a kiemelt nyári szezonban elkerülni, mert tömegre, torlódásokra is számíthatunk a létrás szakaszokon. Aki meg szeretné ismerni az itteni csodás kanyonokat, annak mindenképp kihagyhatatlan.
Podlesok autós parkolójából indulunk. A kis hídon átkelve eligazító tábla jelzi, merre haladunk tovább. A kanyon bejáratánál általában belépőt szednek, legyen tehát nálunk pénz! Innen viszonylag hosszan szép fehérkavicsos patakmederben haladunk a zöld jelzést követve. Már-már azt hinnénk, hogy “csak”  ilyen terepen gyalogolunk végig, amikor feltűnik  a vízesés, amelyet bonyolult és első látásra megdöbbentő létrarendszer hálóz be. (A legtöbb Szlovák Paradicsomról készült fotóalbumban és videóanyagban ez a rész szerepel) Miután leküzdöttük félelmünket, felkapaszkodunk a vaslétrákon. Felérve szűkülő kanyonban találjuk magunkat, előrehaladásunkat doronglétrák segítik. Több kisebb-nagyobb vízesés mellett kapaszkodunk fel ezután az útvonalon, miközben folyamatosan emelkedünk, habár ezt a változatos felszíni formák miatt szinte észre sem vesszük. Egy idő után elcsendesedik a patak, a fenyvest lombhullató erdő váltja. Felérve a zöld jelzés végébe becsatlakozunk a sárga jelzésbe.

Érdemes itt letérni jobb kézre a bitumenezett erdészeti úton Mala polana irányába a kék jelzésen, amely nem más, mint egy mesebeli kis rét a fennsíkon. Ha lehet, itt fogyasszuk el a magunkkal hozott elemózsiát, melynek külön hangulata van. Ez kb. egy 40 perces kitérőt jelent.

Ugyanezen a műúton visszagyalogolunk az útelágazásig, ahol előbb a sárga majd balra követve a piros jelzést térünk vissza a parkolóba.

Stredne Piecky

Stredne PieckyKiindulási pont: Hrabusice-Pila

Időtartam: 4-5 óra

Kinek ajánljuk? Bárki által teljesíthető túra, azonban nagyon fontos a jó mozgáskoordináció és szédülésmentesség.

A Stredne Piecky kanyonja a kevésbé látogatott útvonalak közé tartozik, habár egyre több turista fedezi fel magának mostanában. Pila fizetős parkolójából indulunk a sárga jelzésen, melyet felfelé végig követni fogunk. A kezdetben kavicsos patakmederben haladunk, míg el nem érjük első vízesésünket. Itt megtorpanunk és megpróbálunk megbarátkozni az első látásra igen magasnak tűnő vaslétrával. Felkapaszkodva gyönyörű vízmosás medrében vezetnek minket a doronglétrák, melyen ügyesen lépkedünk. Innen kisebb nagyobb vízesések, beszűkülő, majd kiszélesedő járatok vezetnek végi a patak medrében, míg el nem érjük a tetőt. Az elágazásnál jobbra haladunk tovább a műúton, ahol a kék jelzést követjük. Kb. 20 perces séta után feltűnik Mala polana kis rétje, melyet minden oldalról gyönyörű fenyves szegélyez. Tovább követve a kék jelzést a mező végén a piros jelzésbe csatlakozunk be, amely jócskán levezet minket a fennsíkról. Újabb elágazáshoz érve aztán jobbra a sárga jelzést követjük, ami már levisz minket a parkolóig.

Velky Sokol (Nagy-Sólyom-völgy)

Velky SokolKiindulási pont: Hrabusice-Pila

Időtartam: 6 óra

Kinek ajánljuk? A kanyon klasszikus kanyontúrának számít, hosszúsága kb. 6 km és közel 290 métert emelkedünk szintben. Ezt az utat visszafelé körben erdei úton is meg kell tennünk. A mozgást segítő tereptárgyak miatt fontos a jó mozgáskoordináció és szédülésmentesség.

Pila parkolójából indulunk a zöld jelzésen a műúttal párhuzamosan, míg el nem érjük a völgy széles bejáratát. Ne próbáljunk meg itt parkolni autóinkkal, mert ide nem szabad behajtani, illetve nem is őrzött az itteni terület! Innen hosszan gyalogolunk tehát az egyik legnagyobb bejárható kanyon elején a sárga jelzést követve, míg folyamatosan egyre jobban kezd összeszűkülni az eleinte széles hasadék. Utunkat égbe törő sziklafalak látványa töri meg. Kezdetben doronglétrákon lépkedünk, majd jó pár vízesés és a mellette haladó vaslétrák sora tűnik fel. A kanyon végén lecsendesedik a patak és kiérünk a “Glacka Cesta”-nak nevezett útelágazáshoz. Balra a pirosra fordulva egy ideig a Glac-fennsíkon halad utunk, míg el nem érjük Mala polana alpesi jellegű rétjének szélét. A piros jelzés továbbfut nyugati irányba, mi követjük ezt addig, míg jobb kézre fel nem tűnik a sárga jelzés egy eligazító táblánál. Innen már a sárgán nem túl sokat ereszkedve hamarosan feltűnik a parkoló is.

Sokolia dolina (Sólyom-völgy)

Sokolia DolinaKiindulási pont: Csingó (Cingov)

Időtartam: 7-8 óra

Kinek ajánljuk? Csak olyanok vágjanak bele, akik rendszeresen túráznak, mozognak. A létrarendszer miatt fontos a jó mozgáskoordináció és szédülésmentesség. Ezen kívül a túra viszonylag hosszú és sok kitartást igényel.

A paradicsomi túrák egyik királya a Sokolia dolina körtúra. A völgyet Cingov (Csingó) autós parkolójából érdemes megközelíteni. Kezdetben a Hernád-áttörést követve erdei gyalogúton haladunk. Kb. fél óra gyaloglás után érünk el egy kiszélesedő réthez, melyet magas sziklafal urall észak felől. Feltekintve megpillantjuk a Tamásfalvi-kilátó sziklaperemét, melynek szélén jó időben merész turisták sütkéreznek. Mi balra behatolunk a Biely potok (Fehér-patak) szűk völgyébe. Ahogy folyamatosan talpalunk a doronglétrákon, azon gondolkodunk, mennyi munka lehetett ilyen mennyiségű mesterséges elemet kifaragni, összeácsolni és lerakni a patak mellett. A patak hosszan kíséri utunkat, míg jobb kézre fel nem tűnik a  jelzés jelezve a Sokolia dolina szűk völgyének bejáratát. Itt a kövek között lépkedve enyhe emelkedőbe fut az út. Kisebb létrás rész következik romantikus vízeséssel. De a lényeg még csak most jön! Hirtelen feltűnik egy vaslétra oldalnézetből. Innen indul a közel 80 méteres létra- és hídrendszer, mely komoly szédülésmentességet kíván az ide látogatóktól. Felkapaszkodunk a létrákon, miközben a Fátyol vízesés lassan lehulló vízcseppjei gyönyörködtetnek minket. Felérve vastálcákon egyensúlyozunk egy rövid szűkületben. Rövid erdei ösvényen haladunk, míg el nem érjük a Glac-tetőt. Itt kb. az út felénél járunk. Jobbra követjük a zöld jelzést, míg el nem érjük a Velky Kysel felső völgykivezetését.

Rövidítési lehetőségként ajánljuk a Velky Kysel kiépített kanyonját. Azonban felhívjuk a figyelmet, hogy a felfelé egyirányú útvonalon itt ellenkező irányban kell haladnunk, ami akár büntetéssel is járhat. Nem beszélve a morcos velünk szemben a létrákon felfelé igyekvő turistákkal...

A hivatalos visszaút tehát nem a zöld jelzésen hanem a sárgán folytatódik elérve a Mala Polana kis rétjét. Itt előbb a kék útvonalba csatlakozunk jobbra fordulva, majd északi irányba követjük a sárga jelzést. Jobb kézre becsatlakozunk a piros jelzésbe, hogy aztán Klastorisko (Menedékkő) füves fennsíkszerű rétjeit elérve elfogyasszunk némi ételt és italt a helyi menedékházban. A pihenő után folytatjuk utunkat a kék jelzésen, míg egy meredek ereszkedést követően el nem érjük ismét a Hernád-áttörést. Ezzel tulajdonképpen bezártuk a kört, a kék jelzés továbbra is követve a már ismerős kanyonrészben sétálunk vissza a parkolóhoz.