A Szlovák Paradicsom szurdoktúrái - mielőtt belevágnánk

Bátran ajánljuk a Szlovák Paradicsom szurdoktúráit azoknak, akik vadregényes tájakra és egy kis kalandra vágynak. Összeszedtük mindazon tapasztalatainkat, amiket indulás előtt érdemes elolvasni és megfontolni.

Kinek ajánljuk és kinek nem az itteni szurdoktúrákat?

Meg kell említenünk  hogy ezek az útvonalak szinte kivétel nélkül csak egy irányban járhatóak, ezért visszafordulási lehetőség nincs. A doronglétrákkal, láncokkal, vaslétrákkal és tálcákkal biztosított turistautaknál szükséges a szédülésmentesség és némi bátorság is.

Szlovák Paradicsom Klastoriska Roklina

Az útvonalak jellemzően jól kiépítettek, karbantartottak. A jelzések jól láthatóak, egyértelműek, éppen ezért az eltévedés esélye már csak a domborzati viszonyok miatt is igen csekély. Korhatár nincs, mindenki egyéni mérlegelés alapján döntheti el, alkalmas-e egy ilyen kalandra. Gyerekeknél figyeljünk arra, hogy önállóan végig tudja járni az útvonalat, mivel sok helyen mi magunk sem tudunk megfelelő biztosító eszköz nélkül figyelni rájuk.

Felszerelés

Az itteni kanyontúrák nem igényelnek speciális felszerelést, azonban pár dologra szeretnénk felhívni a figyelmet. Mivel az út nagy része patakmederben halad, ezért a legfontosabb a vízálló bakancs, lábbeli viselése. Magas vízállásnál ez fokozottan ajánlott. Ha mégis elázunk, jó szolgálatot tehet egy csere zokni, mely a visszaúton szárazon tartja a lábat. A felcsapódó víz és sár ellen kamáslival is védekezhetünk. Ez beszerezhető bármelyik outdoor- és hegymászóboltban.

Szlovák Paradicsom Velky Sokol magas vízállásnál

A ruházatnál ügyeljünk arra, hogy ezekben a szűk szurdokokban még nyáron is pár fokkal mindig hűvösebb az idő, mivel a nap csak nagy szögben és igen rövid időn keresztül tud besütni. Tehát érdemes egy melegebb réteget is magunkkal vinni, ez lehet pl. egy polárdzseki.

Szélsőséges körülmények, lezárások

Előfordulhatnak olyan időszakok szélsőséges időjárási körülmények miatt, amikor az egyes kanyonokat lezárják a turisták elől. Ilyenkor nem érdemes próbálkozni, mivel jó oka van a Nemzeti Park hatóságának erre az intézkedésre. Legfőbb indok, hogy a lépéseket, fogásokat biztosító eszközök megsérülnek, így a továbbhaladás egy bizonyos ponton nem lehetséges. Tájékozódjunk indulás előtt az aktuális honlapokon, fórumokon ezekről a lezárásokról!
Jellemzően kora tavaszig a kiépített utak veszélyesek nehezen járhatóak. Ez főleg a jegesedésnek köszönhető.

Szlovák ParadicsomSucha Bela áprilisban

Áprilisban, májusban készüljünk fel arra, hogy korai indulásnál az éjszakai fagy miatt még jegesek lehetnek a létrák fokai, ami nagyon veszélyessé teheti továbbjutásunkat!

Mikor túrázzunk a Szlovák Paradicsom kanyonjaiban?

A Szlovák Paradicsom útvonalaira nincs bevezetve időkorlátozás. Részleges lezárások a fent említett okok miatt azonban előfordulhatnak.
A nyári főszezon nagyjából itt is egybeesik az iskolai szünet időszakával, ami június közepétől szeptember elejéig tart. Júliusban, augusztusban a népszerűbb útvonalakat érdemes elkerülni, mivel igen nagy a tömeg.

Szlovák Paradicsom Sucha Bela augusztusban

A nyári időszakban a leglátogatottabb útvonalak a következők: Sucha Bela, Hernád-áttörés, Stredne Piecky, Velky Sokol.
Ilyenkor célszerűbb a kevésbé látogatott kanyonokat felkeresni: Zejmarska Dolina, Sokolia Roklina, Kysel, Maly Kysel, Velky Kysel
A legnépszerűbb útvonalakat - ha tehetjük - időzítsük a késő tavaszi és őszi időszakokra. A májusi, szeptemberi és októberi hónapok alatt szinte alig találkozunk turistával ezeken a turisták által kedvelt részeken.
Amennyiben úgy döntünk, hogy télen akarjuk megcsodálni ezeket a szurdokokat, úgy csak megfelelő felszereléssel vágjunk bele. Itt gyakran akár jégcsákányra és hágóvasra is szükségünk lehet!