Szent Anna-tó és a Mohos-tőzegláp

A Kárpátok déli vonulatai felé haladva találjuk Erdélyben, azon belül Székelyföldön a Csomád-hegységben a Mohos-tőzeglápot és a Szent Anna-tavat.

Megközelítés: a tájegység szigorúan védett természetvédelmi övezet, melyre autóval a megadott útonalakon behajthatunk és díj ellenében parkolhatunk. Amennyiben túra keretében kívánjuk megközelíteni, úgy Tusnádfürdőről (Baile Tusnad) indul egy szép túraútvonal is.Kialakulás és természetrajz: nem is olyan rég - kb 40.000 éve - a Kárpátok itteni vulkáni kúpjai még aktívan működtek. A föld alatt még ma is észlelhetők az utólagos vulkáni működés jelei. Ez leggyakrabban kénes vizek formájában tör fel, melyről sok hegy és egyéb természeti csoda kapta a "büdös" elnevezést. Az itteni hegyek még nem erodálódhattak annyira, hiszen viszonylag fiatal vulkáni kúpokkal és a vulkáni tevékenység folytán kialakuló természeti képződményekkel találkozhatunk ezen a vidéken. Ilyen két nagyon érdekes és egyedülálló képződmény a Mohos-tőzegláp és a Szent Anna-tó. Mindkét képződmény két kihűlt volkáni kúpon alakult ki. A Szent Anna-tó különlegessége, hogy Európa egyetlen természetben megmaradt vulkáni tava.A Mohos tőzegláp esetében csak helyi kísérővel járhatjuk be a kiépített cölöpökkel megerősített "fajárdát". A túra a láp felett vezet, miközben megcsodálhatjuk ezen páratlan képződményt testközelből is. Természetesen magyar nyelvű idegenvezetést is kapunk. A túra időtartama kb. 30-40 perc. Az idegenvezető ezalatt megismertet minket a tőzegláp kialakulásának történetével és rövid bemutatót tart a rendkívül savas vízben megtelepedett és az itteni körülményekhez bámulatosan alkalmazkodott növény- és állatvilágról. A hajdani tóból mára már csak pár tószemet figyelhetünk meg, Azeknek a tőzeg alatt közvetlen összeköttetésük van. Víze a vulkáni hamu miatt sötétfekete és erősen savas. A láp legnagyobb mélysége 74 méter, amely a vízzel feltöltött vulkáni kúp közepén található.


A Szent Anna-tó szabadon látogatható. Miután leparkoltuk autóinkat a kürtőskalácsárusokkal tűzdelt parkolóban, rövid sétával érhetjük el a tavat. Nyáron a tó vize 24-25 fokra is melegedhet, ezért mindenképp érdemes fürdőruhát vinnük és megmártóznunk a vízében. A tó víze a természetes csapadékból táplálkozik, lefolyását különböző búvópatakok és források biztosítják. Jelenlegi legnagyobb mélysége 7 méter. A tó medre és vízfelülete rendkívüli mértékben csökken. Ezt a kevés vízutánpótlás, a befolyó erodált törmelék és a növényzet terjedése gyorsítja. Várhatóan pár évized múlva a tó a Mohos-tőzegláp sorsára juthat...


 

Térkép:

A térkép megtekintéséhez Javascript szükséges.