Sigmund-Thun klamm

A kapruni völgyben (Kapruner Ache) találjuk Ausztria egyik legvadregényesebb bejárható szurdokvölgyét: a Sigmund-Thun klamm-ot. Ez a különösebb felkészültséget nem igénylő, bárki által megtekinthető vízeséssel tarkított szurdok egyaránt nagy élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak.

Kialakulás és történet: 14.000 évvel ezelőtt hatalmas gleccser vájta ki a völgyet. Visszahúzódva a vad folyású folyók és patakok vették át a főszerepet a vidéken. Így vájta ki az évezredek alatt a patak a Sigmun-Thun szurdokvölgy vadregényes mélyedését, amely ma is folyamatosan "dolgozik" és mélyíti a szurdokot. A kanyon maga Sigmund von Thun salzburgi grófról, helyi nagybirtokosról kapta a nevét. A XIX. század elején nyitották meg a nagyközönség előtt. 1938-ban bezárták, de 1992-től újra látogatható.

A szurdok: nagyon jól kiépített úton haladhatunk végig ebben a szurdokban, amely közel 320 méter hosszú és néhol a 30 méteres magasságot is eléri. A parkolóból indulva a tábla egyértelműen jelzi, hogy kb. 5 perces gyaloglást követően elérjük a bejáratot. A nem túl drága belépőt megvásárolva máris a csodás helyszínen találjuk magunkat. Végig falépcső-hálózat segíti előrehaladásunk. Az útvonal végigköveti a patak vájta mélyedést. A végére érve egy csodálatos mesterségesen kiépített vízeséssel találjuk magunkat szembe, amelyen keresztül a felette lévő tó vizét eresztik le. Itt visszaforulva előbb a klamm felett vezet az út, amelyről jól látható az előbbi élményekben dús helyszín is felülnézetből. Ezt követően enyhe lejtőn juthatunk vissza a parkolóig. Az egész program kb. 40 percet vesz igénybe. Ha szeretnénk hosszabbítani, lehetőség van a tó körbe sétálására is. Ebbe az esetben kb. 1 órával több az út.

A térkép megtekintéséhez Javascript szükséges.

Helyszín, megközelítés: Salzburg felől érkezve Zell am See-t elhagyva a 168-as útról balra Kaprun felé fordulunk délnek. A városkán keresztülhaladunk követve a völgyet. Jobb illetve bal oldalon találhatók a parkolók, a "Maiskogelseilbahn" parkolója, amely ingyenes. Innen indul a túra.