Seisenberg-klamm (Ausztria)

A turista Ausztriában jártában-keltében rengeteg klammal (szurdokkal) találkozhat. Ezek a víz és jég által sok-sok év alatt kivájt szurdokvölgyek csodálattal töltik el az embert. És hogy mindezt testközelből is átéljük, ahhoz kellett az osztrák precizitás. Hiszen ezekben a szurdokokban mesterségesen kialakított járatrendszereken keresztül a dolgos kezeknek köszönhetően kényelmesen végigsétálhatunk. Az egyik ilyen lenyűgöző látványosság a Weißbach bei Lofer mellett található Seisenberg-klamm is.

Seisenberg-klamm

Történet: a szoros kialakulása 12.000 évvel ezelőttre tehető, amikor az utolsó jégkorszak végén a jég visszahúzódott az Alpokban. Magát a szorost az első nagy jégtömbök mozgása formálta, később a lezúduló víz mélyítette tovább.
1831-ben a területen dolgozó favágók szállítási utat építettek az első 600 méteren megkönnyítve a faszállítást. A fakitermelés nyomait a mai napig észrvehetjük a kanyon bejáratánál, ahol egy egész jó állapotban lévő fafeldolgozó üzem található.

Seisenberg-klamm

Seisenberg-klamm


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiemelkedő szépsége miatt természeti műemlékké nyilvánították.

Megközelítés: A szoros Weißbach bei Lofer településről közelíthtő meg. A  B311-es útról már messziról kivehető a kitáblázott klamm.

A térkép megtekintéséhez Javascript szükséges.

A parkolóban hagyva autónkat egy fából készült kisebb látogatóközpontban válthatjuk meg a jegyünket a pénztárban. Ezután pár méter gyaloglást követően máris elénk tárul a kanyon bejárata. Maga az út kényelmesen egy óra alatt járható be oda-vissza. Érdemes a látogatásunkat a nyári főszezonon kívülre időzíteni, így elkerülhetjük a nagyobb tömegeket.

Seisenberg-klamm

Seisenberg-klamm