Skip to Content

Rax klettersteig túra kezdőknek

Ismerkedés a klettersteig világával
klettersteig kezdőknek

Az osztrák via ferrata ösvényeket kifejezetten a mászás élménye céljából hozták létre, tehát az egyes vasalt ösvények errefelé nem hordoznak történelmi értéket és mondanivalót, nem úgy, mint a Dolomitok világháborús útjai. Éppen ezért azonban sokszor nehezebb vonalvezetésűek, mint az olasz ösvények, hiszen az építőket nem a funkcionalitás, hanem a kihívás és az élmény ígérete vezérelte. Itt nem minden esetben hegycsúcsra vezetnek a ferraták, hanem egy-egy sziklafal megmászása a cél. Ez persze semmit nem von le az utak szépségéből és értékéből, sőt, ez kifejezetten más élmény, mint az olaszországi ferrátázás. A Rax és a Hohe Wand környéke gyönyörű, minden zöld, a sziklafalakról kitekintve kitárul a táj és a tökéletes szabadság érzése önti el az embert. A falon, minden felett, mindentől távol megváltoznak az értékek.

Időpont: 
2010. május 28-30.
Szervező: 
Vagabond kalandiroda
Utazás: 
Egyénileg telekocsi rendszerben, az egy autóban ülőket segítünk összeszervezni.
Szállás: 
Hegyi menedékházban
Létszám: 
5-12 fő
Ár: 
15 900 Ft
Az ár tartalmazza: 
- a túravezetést
- a szervezést
- a biztosítást
- a szükséges felszerelések bérleti díját (klettersteig szett, beülő, sisak)
Az ár nem tartalmazza: 
- a szállást (kb. 30 €, ami a helyszínen fizetendő)
- az étkezések költségét
- az utazás költségét
Nehézség: 
Könnyű klettersteig túra kezdőknek.
Kinek ajánljuk: 
Azoknak, akik most ismerkednek a klettersteigek világával.
Program: 

1. nap (péntek) utazás
Érkezés a késő délutáni órákban a Rax lábához. Elfoglaljuk a szállásunkat és megismerkedünk, a túravezető bemutatja a klettersteig szett működését. Amennyiben a csapat úgy gondolja, hogy korábban oda tud érni, akkor lehetőség van egy kisebb túrát tenni a közeli szurdokban (Weichtal-szurdok), majd a szurdokból kiérve a Turmstein nevű 40 méter magas sziklatoronyot másszuk meg. Itt már lehetőség nyílik a felszerelés használatára is. A szállásunkra egy kényelmes erdei ösvényen térünk vissza.

2. nap (szombat) Alpenvereinsteig - Otto-haus – Jakobskogel (1737m) – Törlkopf (1589m)
A tegnapi bemelegítő kirándulás után ma egy egész napos túra vár ránk, az Alpenvereinsteig nevű úton mászunk fel a Rax fennsíkra. Az út Höllental völgyének 4-500 méteres sziklafalán vezet fel, vaslépcsőkkel, vaslétrákkal, drótkötelekkel biztosított szakaszokon. A fennsíkra felérve az 1620 méter magasan fekvő Höllental-Aussicht kilátópontról gyönyörködhetünk a panorámában, majd pár perc kényelmes sétával elérjük az Otto-házat. Aki erőt és kedvet érez magában, még felmehet a Jakobskogel 1737 méteres csúcsára is, és akinek még mindig nem volt elég, az megmászhatja a Törlkopf 1589 méter magas sziklacsúcsát is, ami 50 méterrel magasodik az ösvény fölé. Ez az út rövidsége ellenére kellemes izgalmakat tartogat számunkra. Végül nincs más hátra, mint a Wachthüttelkamm nevezetű ösvényen visszaereszkedni a házunkhoz.

3. nap (vasárnap) Preinerwandsteig – Preiner Wand (1783m) – hazautazás
A házból, mely két napig szállásunk volt, reggel kiköltözünk. Pár km autózás után már az ösvényen találnak minket a reggeli napsugarak. Kezdetben egy erdészeti úton, majd egy erdei ösvényen haladunk felfelé. Az Ördög-forrást 1280 méter magasan érjük el, itt rövid pihenő, étkezés és beöltözés után indulunk tovább. Pár perc múlva a sziklafalnál vagyunk és hozzákezdünk a Preinerwandsteig megmászásához. A túra nem túl nehéz, ám annál élvezetesebb és a csúcs alatt érkezik fel a rax platóra. A csúcskeresztnél fényképezés, a házban lent evés-ivás, majd lesétálunk az autókhoz és teljesen feltöltődve hazajövünk.

 

Térkép: 

 

Hozzászólások

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.

Jelentkezés a Rax - klettersteig kezdőknek programra

Itt jelentkezhetsz a "Rax/Hohe Wand - klettersteig túra kezdőknek " túrára.

Itt jelezheted, hogy mennyien vesztek részt a programon. Az egyéb kívánságokat, kérdéseid is ide írd!