A Rákóczi-túra

Kis hazánkban rengeteg túramozgalom létezik. Mi az egyik legszebb vonalvezetésű többnapos túraútvonalat mutatjuk be: a Rákóczi-túrát. Kedvcsinálónak álljon itt néhány látnivaló, amelyen az útvonal keresztül halad vagy érinti azt: Füzéri-vár, Regéci-vár, Sárospataki-vár, Amadé várrom zempléni panorámával, Pálos Kolostorrom, több romantikus pihenőhely forrással, Sólyom-kő kilátópontja hernád-völgyi panorámával.

Egy komolyabb többnapos túraútvonalat és annak látnivalóit csak úgy lehet hitelesen leírni és bemutatni, ha az ember végigjárja és megtapasztalja annak minden báját, romantikáját. Felkerekedtünk hát, hogy bejárjuk azt a csodát, amit Rákóczi túrának neveznek.

Az útvonal északról indul a Füzéri-várból, hogy aztán az északi, majd a keleti zempléni hegyvonulaton át eljuttasson minket a lankásabb fekvésű, szőlőkben gazdag tokaj-hegyaljai borvidékig. A túra végállomása a sárospataki Rákóczi-vár.

A túra teljes ajánlott útvonala

Füzéri vár - Füzér, Toroki erdészház - Hollóháza - Telkibánya - Potácsház - Pálos kolostorrom - Amadé várrom, Fehér-kút - Regéc - Regéci vár - Király-kút - Erdőhorváti - Komlóska - Pogány-kút - Hercegkút - Sárospataki vár.
A táv: 58,6 km kitérők nélkül.
Az összes (halmozott) szintemelkedés: 1570 m (ellenkező irányban 1920 m)

Tapasztalatunk alapján az útvonal 4 nap alatt járható be kényelmesen. Ez naponként kb. 15 km megtételét jelenti. Minden szakasz végpontjánál színvonalas, olcsó szállásokat találunk, amelyekből néhányat mi is ajánlani fogunk. Ettől rövidebb idő alatt is kivitelezhető, de ebben az esetben számoljunk azzal, hogy épp a lényegét veszíti el kalandozásunk: nem ismerhetjük meg a látnivalókat, nem tapasztalhatjuk meg az itteni emberek vendégszeretetét és nem nyílik igazán lehetőség élvezni a táj szépségét, vadregényességét.
A napi túrajavaslatoknál tehát mindezt figyelembe vettük.

A túra kezdőpontjának Füzért javasoljuk. A helyi közlekedés miatt célszerűbb innen kezdeni. Javasoljuk, hogy amennyiben autóval érkezünk, úgy parkoljuk azt le Sárospatak vagy Sátoraljaújhely valamelyik biztonságos parkolójában, és innen helyi buszjárattal közelítsük meg első nap a kiindulópontot. ebben az esetben maximum 11-12 óra felé már menetelhetünk az első célpontunk felé, ami Telkibánya lesz. A túra végén sárospataki megérkezésünk esetén így már egyből autóba szállhatunk, illetve egy 10 km-es vonat- vagy buszutat megtéve tehetjük ezt meg Sátoraljaújhelyen.

Javasolt napi szakaszok

1. nap: Füzéri vár - Füzér, Toroki erdészház - Hollóháza - Telkibánya
2. nap: Telkibánya - Potácsház - Pálos kolostorrom - Amadé várrom, Fehér-kút - Regéc
3. nap: Regéci vár - Király-kút - Erdőhorváti - Komlóska
4. nap: Komlóska - Pogány-kút - Hercegkút - Sárospataki vár

Az útvonal kiépítettsége, jelzésrendszere

Külön útjelzőtáblák tájékoztatnak minden fontosabb ponton, elágazásnál a Rákóczi túra útvonaláról. A táblák és a piros jelzés - amin végighaladunk a 4 nap alatt - egyértelműek, jól kivehetőek. Néhány helyen azonban oda kell figyelnünk, hogy ne más irányba haladjunk tovább. Ezeket a pontokat a leírásban külön ki is emeljük. A útvonal nagy része lombhullató erdőben halad pár fenyvestől eltekintve és erdészeti utat követ. Van azonban egy-két ritkábban járt szakasz, ahol ugyancsak figyelnünk kell a jelzésekre majd.

A túra hivatalos kiírása és a jelvény megszerzésének módja, feltételei

(A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Természetjáró Szövetség gondozásában)

A Rákóczi túra célja

A Zempléni-hegységben Rákóczi Ferenc fejedelem emlékét őrző várak, helységek és tájak felkeresése az ezeket összekötő piros jelzésű úton, ezzel kapcsolatban történelmi, földrajzi és népi ismeretek gyarapítása, a hegység tájainak megismerése és végül a Rákóczi túra szép jelvényének a megszerzése.

Bélyegzési helyek

Füzér, Hollóháza, Telkibánya, Regéc, Erdőhorváti, Hercegkút, Sárospataki-vár. A felsorolt helyeken minden olyan bélyegzőt elfogadunk igazolásul, melyből a helység neve kétségkívül megállapítható. Ha Sárospatakon a Vármúzeumban a bélyegzésnek akadálya lenne (vasárnapokon és munkaszünetes ünnepnapokon, vagy amikor a Vármúzeum zárva van), a bélyegzés másutt is eszközölhető. Ezen kívül fényképpel igazolandó: Pálos Kolostorrom és Fehér-kút.

A túra irányítója

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Természetjáró Szövetség elnöke.

A teljesítés igazolása

A túra teljesítésének igazolása a szakosztály vagy sportkör bélyegzőjével ellátott szokásos Túrajelentés kiállításával és felhasználásával történik olyképpen, hogy a 3. pontban felsorolt bélyegzési helyeken azt lebélyegeztetik. Aláírás nem szükséges, a kelet feltüntetése ellenben kötelező. Csoportos túra esetén csak egy túrajelentést kell kiállítani.

A jelvény odaítélése

A túra igazolása és ennek alapján a jelvény odaítélése a túrajelentés alapján történik. Ezért annak egy példánya beküldendő a kötelezően előírt bélyegzésekkel ellátva a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Természetjáró Szövetség címére.

Értesítés a túra-igazolások elfogadásáról

Túrabizottságunk a beérkezett túrabejelentések alapján a túra elfogadásáról értesíti a beküldő szak osztályt vagy sporttársat. A jelvény önköltségi árának (50.-Ft/db - 1992) befizetésére csekket küld. Az összeg beérkezése után a jelvényt-/eket/ a kívánt címre elküldi. Túrajelentések leadása és a jelvények átvétele személyesen is eszközölhető ügyeleti időben szövetségünk hivatalos helyiségében

Egyéb tudnivalók

Arra törekedtünk, hogy a jelvényszerző túrán való részvételt minél egyszerűbbé, könnyebbé tegyük. Ezért nem szükséges előzetes bejelentés és nem kíván különösebb adminisztrációt a túra igazolása. Csupán arra van szükség, hogy a szokásos túrajelentést eggyel több példányban állítsák ki a túrázók /túracsoportok/, hogy azt igazolásul részünkre is elküldhessék. A jelzések állandó karbantartására szövetségünk nagy gondot fordít, így az esetleges változások nem zavarják meg a túrázókat. Mindazonáltal arra kérjük a túrázókat, hogy a jelzésekkel kapcsolatos esetleges észrevételeiket /jelzett fák kivágása, lombbal benőtt jelzések, bozóttal benőtt szakaszok/ a túrajelentésen közöljék, hogy a hiányosságok megszüntetése iránt intézkedhessünk.

Fotók a túráról