A Rákóczi-túra: Regéctől Sárospatakig

Útleírásunk második részében a Regéc - Sárospatak közötti szakaszt ismerhetjük meg. Az első szakaszhoz képest egy más jellegű kalandban lehet részünk, hiszen errefelé a Zemplén már szelídebb arcát mutatja és feltűnnek a hegyaljai szőlők hangulatos dűlői is. A Bodrog-parti Athénnak is nevezett Sárospatak pedig megannyi műemlékkel és különleges építészeti remekkel kecsegtet minket.

3. nap: Regéc - Komlóska

Reggel kipihenve indulunk a falu központjából, hogy aztán egy alig járt szekérúton vegyük be a Zemplén következő várát: A Regéci-várat. Az út folyamatosan emelkedik, míg el nem éri ez erdősávot. Itt becsatlakozunk egy másik, autók által járt földútba, amin a várat lehet megközelíteni. Hirtelen jobbra fordulva folytatjuk a menetelést egy meredek szakaszon, míg megint ki nem érünk a hegy oldalában kanyargó földútra. Innen már csak pár lépés, és kitárul a panoráma, felbukkannak a vár falai. A belépőjegy árának leszurkolása után egy szűk várbejáraton jutunk be a belső várudvarra. Látható, hogy sokat építettetek a várfalakhoz és erősen folyik a vár állapotának visszaállítása is. Az eligazító táblák hasznos információkkal látnak el egy-egy helyiség elmúlt funkciójáról. Felérve a kiugró sziklaperemre páratlan körpanoráma tárul a szemünk elé.

Regéci-vár

Keletre a belső Zemplén vonulatait csodálhatjuk. Jó időben ellátni innen egészen a sátoraljaújhelyi hegyekig is. Északra vár teljes szerkezete látható hosszanti formában, tovább fordulva Regéc községét pillanthatjuk meg. A távolban feltűnik a Borsó hegy és az északi Zemplén is. Nyugat felé a Hernád medencéjének panorámája fogad. Láthatjuk, hogy stratégiailag a vár fontos szerepet játszhatott, hiszen a Hernád-medencéjében elvonuló csapatokat innen könnyűszerrel lehetett követni. Ettől balra Mogyoróska felújított, nyaralóvá avanzsált házai mutatják magukat. Távolban kivehető az Arka-patak völgye is, amelyben az OKT útvonala is halad.

Mogyoróska a Regéci-várból

A várat elhagyva egy darabon a PL jelen csatlakozunk be ismét a piros turistajelzésbe. Innen szinte folyamatosan vesztünk majd magassági szintünkből. Hosszú, erdőben történő menetelés következik. Bükkösök, tölgyesen váltogatják egymást. Néhol erdészeti úton, néhol pedig erdei kitaposott ösvényen haladunk. Jobb kézre a Dolinka lágy, erdővel borított emelkedői nyújtanak hűs árnyat utunk során. Az erdészeti útelágazáshoz érve mi egyenes haladunk tovább az úton. Itt pár száz méter után figyeljük jobb kézre a jelzést, mert a turistaút hirtelen balra a hegynek fordul és nem követi tovább az erdészeti utat. Sajnos a szépen felfestett jelzést hamar benövik az ágak, lombok, így ez egy újabb eltévedés lehetőségét rejti magában! A Zabarla-nyeregig taposunk tovább felfelé. A tetőt elérve jobbra fordulunk, melyet egyértelmű jelzés ad a tudtunkra. Újabb ereszkedés következik, egyre sűrűbb és járatlanabb erdőrészben gyalogolunk. A vízmosás végén balra fordulunk és már el is értük a Baski-legelőt. Követve a jelzéseket innen pár perc séta következő pihenőhelyünk: a Király-kút.

Kiráky-kút

Forrása sajnos időszakos jellegű, így nem számítsunk biztos vízvételi lehetőségre! A forrás mellett kis pad és lóca szolgálja a megfáradt turistát. Uzsonnánk elfogyasztása után újabb végtelennek tűnő menetelésbe kezdünk, melyek nagy része erdészeti úton halad. Egyszer csak feltűnik Erdőhorváti táblája. A falu központjába érve állandó forrás biztosítja a vízvételi lehetőséget. Mögötte szép hegyaljai pincesor teszi hangulatossá a helységet.

Erdőhorváti faluközpont és pincesor

Újabb pecsételős helyre értünk: a központban a postán, valamelyik nyitva tartó boltban vagy a közeli kocsmában is kérhetünk plecsnit. Itt természetesen mód nyílik némi “energiaital” elfogyasztására is. Szükség is lesz rá, hiszen újabb enyhe emelkedőt kell majd leküzdenünk: Komlóska felé műúton halad tovább a piros jelzés. 2 km-t gyalogolva feltűnik jobb kézre Pusztavár vulkanikus kiemelkedése. Szép kilátópont, így hát érdemes (lenne) letérni a PL jelzésre. Rá is térünk és elindulunk hegynek felfelé. Azonban a jelzés egy idő után elfogy (vagy csak egyszerűen nem feltűnő és nem jól karbantartott) Így vagy bevállaljuk, hogy jelzés nélkül közelítjük meg a hegytetőt, vagy visszaereszkedünk a műútra, és ugyanezt megtesszük Komlóska irányában a jól kiépített Tanösvényen majd.
Beérve a faluba rögtön a Gomba presszó fogad. Ez egy “kötelező” megálló! A vendégszerető tulajdonos néni útba igazít, ha van szállásunk előre foglalva. Ha nincs, akkor biztos tud nekünk ebben is segíteni. Komlóska eldugott település oly annyira, hogy ne is próbáljunk innen mobillal telefonálni, nem fog menni! Érdemes a szállás elfoglalását követően rövid sétát tenni a falucskában és persze ne felejtsünk el pecsételni sem a füzetünkbe!

Ruszin tájház - Komlóska

Igazi kuriózum a ruszin tájház, a belépéshez kulcsot kell kérnünk egy másik nem túl messze lévő házból (a cím és név fel van tüntetve a tájház bejáratánál)

4. nap: Komlóska - Sárospatak

Komlóskának reggel búcsút intünk és tovább indulunk Hercegkút irányába. Enyhe emelkedőn haladunk folyamatosan felfelé. Ajánlott a vízálló lábbeli, mivel erős aljnövényzet szegélyezi lépteinket. Ez reggeli harmat esetén alulról áztatja cipőnket, ami hosszú távon elég kellemetlen is lehet. A zöld jelzés még Komlóska elején társul mellénk, ami egy elágazáshoz érve ismét másfelé halad tovább. Ennél az elágazásnál kezdődnek igazi megpróbáltatásaink!

sűrű erdő Hercegkút közelében

Sűrű és kevésbé sűrű erdőrészen haladunk, míg el nem érjük a Hofmann-emlékhely pihenőjét. Bal kézre feltűnik a piros jelzés, ahol tovább haladhatunk. Itt azonban nagyon figyeljünk, mert egy jobbos kanyart követően rögtön balra fordul egy sűrűn benőtt bozótosba az út! Nagyon könnyen el lehet téveszteni és a sima erdészeti útról szinte észrevehetetlen a hely. Nem is hisszük el elsőre, hol kell tovább lépdelnünk majd. A szederindákkal és ágakkal dacolva küzdjük magunkat felfelé. Hirtelen kiérünk a szálerdőbe, ahonnan már csak pár méter a nyereg. Ereszkedésbe hajlik ismét utunk, figyelve a jelzéseket egy idő után bal kézre művelt szőlők tűnnek fel. Jobb kézre nem sokkal utána pedig szépen kialakított pihenőhelybe botlunk, mely a Pogány-kút nevet viseli.

Pogány-kút

Megpihenünk, majd folytatjuk utunkat a “kertek alatt”. Feltűnik a távolban a csodálatos kis sváb település: Hercegkút. Beérve az útelágazásnál érdemes balra fordulni, hogy 2-300 méter gyaloglást követően pecsételni tudjuk valamelyik helyi intézményben vagy vendéglátó helyen. Visszafordulva szép kitérő a hercegkúti többszintes pincesor a PT jelzésen.

a hercegkúti pincesor

Hamarosan kiérünk a 37. sz forgalmas közlekedési útról Ügyelve a forgalomra az út szélén haladunk a kialakított körforgalomig, ahol már Sárospatak helységnév-táblája fogad minket. Városnézés következi, az Újtelep részen áthaladva elérjük előbb a vasúti átjárót, majd a városmagot, ahol hirtelen a központban találjuk magunkat. Balra a Makovecz Imre tervezte Művelődési ház, jobbra a Comenius tanítóképző régi épülete csábít fényképezésre. Jobbra fordulunk, majd egy lámpás kereszteződésen átkelve bal kézre megpillantjuk a Várnegyedet.

A Rákóczi-vár Sárospatakon

Innen már csak pár perc séta barangolásunk végcélja: a Rákóczi vár.