Nyári túra a Gyömbér és a Chopok csúcsaira

Aki hamisítatlan magashegyi hangulatra vágyik, annak Magyarországról az egyik legkönnyebben megközelíthető célpont az Alacsony-Tátra két legmagasabb csúcsa: a Gyömbér (Dumbier) és a Chopok. Mindkét csúcs 2000 méter feletti és a túra alatt egy igazi gerinctúra hangulatába is belekóstolhat az ide látogató.

Hely: Szlovákia, Alacsony-Tátra, Bystrá, Trangoska
Kiindulási pont: Trangoska parkolója
Nehézség: Nehéz túra, szintemelkedés 1300 méter fel és 1300 méter le. Szintidő: kb. 8 óra.

Öltözködés: figyeljünk oda az öltözékünkre, mert a csúcsokon és a gerincen erős szél lephet meg minket még jó időben is. Ajánlott a polár, esőkabát, esetleg valamilyen sapka viselése a magasabb, szelesebb helyeken!

Útleírás: A túraútvonal Trangoska parkolójából indul kelet felé. Egy völgyben kapaszkodunk fel a zöld jelzésen. Ahogy egyre magasabbra érünk az erdős részen, úgy tágul ki a tér és sejlenek fel a csúcsok. Egy idő után az erdő átvált borókásba majd törpefenyvesbe. Felérve a gerincre feltűnik az első pihenőnk: a Stefanika menedékház. Itt lehetőségünk van melegétel és némi ital elfogyasztására a páratlan kilátást nyújtó teraszról:

Rossz időben behúzódhatunk a zárt étkezőrészbe is. Nyári csúcsszezonban ne lepődjünk meg a nagy tömegen, ez egy igen népszerű kirándulóhely az itteniek körében is.

Továbbhaladva a piros jelzésen egyenletesen emelkedik a szépen kiépített túristaút a Krupovo hágóig:

Itt jobbra fordulva egy 20 perc gyaloglás után elérjük a Gyömbér (Dumbier) 2043 méteres kereszttel jelölt csúcsát. Jó időben teljes körpanoráma tárul elénk. Északon feltűnik a Magas-Tátra csipkézett gerince, tőle balra a Nyugati-Tátra vonulata vehető ki. Nyugat felé az Alacsony-Tátra gerince húzódik háttérben a Chopok csúcsával.

Dél felé fordulva a Szlovák érchegység vonulatai láthatók. Kelet felé pedig a távolban felsejlik az Alacsony-Tátra legkeletibb közel 2000-es (1946 méter) csúcsa: a Király-hegy (Kralova hola) a Tv-toronnyal.

Innen továbbhaladva visszatérünk a hágóhoz, majd a piros jelzésen a főgerincet követi végig az útvonal. A kilátás folyamatosan fotózásra és megállásra készteti az embert. Némi ereszkedést követően újabb nem egészen 300 méteres szintemelkedés következik.

Szerencsére az út nagyon jól kiépített. A Chopok csúcsa  alatt elérjük a következő menedékházat (Kamenná chata). Innen öt perces sétával "hódíthatjuk" meg a Chopok csúcsát (2024 méter), ahol bizony a közelben működő felvonó miatt gyakran tumultus vár az emberre. Időzítsük a túránkat úgy, hogy ide késő délután érjünk, ekkorra már a tömeg eloszlik, illetve az északi oldalon üzemelő felvonó sem jár már.

A visszaút a sípályát követő sárga, balra fordulva kék, majd újból a sárga jelzésen kivitelezhető. Itt a meredekség és a terepviszonyok miatt nagy segítséget nyújthat egy túrabot.

Térkép - az útvonal:

A térkép megtekintéséhez Javascript szükséges.