Mont Blanc

Földrajzi besorolások: Alpok
Mont Blanc, 4810 m
Az Alpok, és sokak szerint Európa legmagasabb csúcsa. A „Fehér Hegy” minden hegymászó titkolt és sokat dédelgetett vágyálma. Amióta csak divat az alpinizmus, ez mindig így volt, és ma is így van, előbb vagy utóbb mindenki szeretne feljutni rá. Azonban a könnyűnek mondott hegynek megdöbbentő a halálozási statisztikája. A csúcsgerincen szinte mindig kellemetlenül erős szél fúj, amiben apad az ember energiája. Fáradtan, kimerülten nagyon könnyű hibázni. Előfordulhat egy váratlan vihar, és ekkor lehet, hogy a pár száz méterre található menedékházat kereshetjük időnk és erőnk végezetéig. A ,,Fehér Hegy” a globális felmelegedésnek köszönhetően még az úgynevezett új normál útján is egyre nagyobb az objektív veszélyforrás (pl. kőhullás).
Program időpont: 
2012. Szep 07 - 2012. Szep 12
Jelentkezési határidő: 
2012, augusztus 20
Utazás: 
Egyénileg
Szállás: 
1 éjszaka kempingben, 3 éjszaka menedékházban.
Létszám: 
A minimális létszám 2 fő, a maximális létszám 3 fő vezetőnként.
Ár: 
105.000 Ft
Az ár tartalmazza: 
- a hegyi vezetés és a szervezés díját, a vezető(k) fogaskerekűvel és szállással kapcsolatban felmerült költségeit
- a technikai felszerelés bérleti díját
Az ár nem tartalmazza: 
- a túravezető és a résztvevő(k) kiutazását
- az autópályadíjak és a Mont Blanc-alagút díja
- az esetlegesen felmerülő parkolások díját
- a fogaskerekű díját
- a szállás költségeit (összesen kb. 100 EUR/fő)
- biztosítás
- étkezés
Nehézség: 
Mont Blanc mászás: PD-, II.
Program: 
1.nap: Egyéni kiutazás Magyarországról. (Budapest – Chamonix – Saint-Gervais: kb. 1200 km) Találkozó a saint-gervais-i kempingben 19.00 órakor. Az éjszakát a kempingben (sátorban) töltjük. 2.nap:Saint-Gervais – Fayet autóval. Járműveinket a „Tramway du Mont-Blanc” állomása mellett hagyjuk egy parkolóban, majd innen fogaskerekűvel folytatjuk utunkat a 2372 m magasan található Nid d’Aigle végállomásig, ahonnan gyalog felmegyünk a Tete Rousse menedékházhoz (3167 m).Szintemelkedés: 800 m, menetidő: 2-3 óra.Szállás: a Tete Rousse menedékházban.3.nap:Tete Rousse menedékház – Aiguille du Gouter menedékház (3835 m)Szintemelkedés: 700 m, menetidő: kb. 3 óra.Szállás: az Aiguille du Gouter menedékházban.4.nap:Aiguille du Gouter menedékház – Vallot ház – Mont Blanc (4810 m) – Aiguille du Gouter menedékház – Nid d’Aigle állomásSzintemelkedés: 1050 m, menetidő: kb. 12 óra.Szállás: a Nid d’Aigle állomás melletti házban vagy lent a kempingben.5.nap:Fogaskerekűvel lemegyünk autóinkhoz és rövid chamonix-i városnézést követően egyénileg utazunk haza.6. nap:Tartaléknap rossz idő esetére.Amennyiben igény van rá, előzetes akklimatizációs túrát teszünk, melynek alkalmával a kiutazás során megmásszuk a Grossvenediger (3666 m), a Grossglockner (3798 m), vagy a Wildspitze (3772 m) csúcsát. Ezek az akklimatizációs túrák – amelyeket abban az esetben ajánlunk, ha indulás előtt néhány héttel nem voltál 3000 méter feletti hegyen – azonban 2-3 nappal megnövelik a program időtartamát. A felsorolt lehetőségek közül a túra résztvevői tetszőlegesen választhatnak. Az akklimatizációs túra mellett fakultatív program még a Mont Blanc túra előtt a Mont Blanc du Tacul (4248 m) mászás, amelynek költsége 12.500.-Ft/fő.

Szükséges tapasztalat
A Mont Blanc túra nagy magasságban vezető, kondícióigényes alpesi mászás. A csúcsrégióban nyáron sem ritka a -10 fok, gyakran erős széllel párosulva. A Gouter menedékház alatti szakasz egy része különösen kőhullás veszélyes. Nyáron nagy a tömeg.
Szükséges felszerelés
Eső, hideg és szél ellen védő ruházat, kamásli, túrabakancs, napszemüveg, fényvédő krém, termosz, elsősegély csomag, fejlámpa, 40-45 literes hátizsák, tartalék élelem, sátor, hálózsák, derékalj, túrabot.
Technikai felszerelés (sisak, beülő, jégcsákány, hágóvas, 2 db HMS karabiner, 1 db jégcsavar, varrott dyneema hevederek és kötélgyűrűk, kötél, stb.).

A szükséges technikai felszerelést mi biztosítjuk a túra során!

A Mont Blanc túra az indításához szükséges minimális létszám (2 fő) meglétét követően, és csak akkor indul, ha a meteorológiai előrejelzés az adott térségre kedvező.

Térkép: 
A térkép megtekintéséhez Javascript szükséges.

A jelentkezés lezárva, mert a jelentkezési határidő lejárt.