Megyer-hegyi Tengerszem és Malomkőbánya

A zempléni utakat járva Sárospataktól nem messze található a közeli hegyen a romantikus kirándulóhely: a Megyer-hegyi Tengerszem.

Történet: a 324 méter magas Megyer-hegy Sárospataktól nem messze található a 37 sz. út túloldalán. Vulkanikus riolittufa kúp, a kovavassal átitatott kőzetet megszilárdulás után igen nagy keménység jellemzi, amelyet kristályos zárványai és üregei kiválóan alkalmassá tették a malomkő gyártásra. Itt már a XV. században működő kőbánya volt. A malomkövek fejtését és kidolgozását évszázadokon át hasonló technikával, szerszámokkal és kézi erővel végezték. Átlagban itt évi 300-450 malomkövet termeltek ki. A bányában felgyülemlett fenékvíz eltávolítására a vízlevezető vágat mélyítését kezdték meg és évtizedeken át folytatták, mely mai állapotában szépen kivehető a vájat pereméről és be is sétálható. A felhagyott bánya fejtési medrében alakult ki a tó, melyet később tengerszemnek neveztek el. Víztömege mintegy 4000 m3, legnagyobb mélysége 6,5 méter. A tavacska mellett az egykori bányászok riolittufába vájt szállásai láthatók.

Kinek ajánljuk: bárkinek, aki szereti a künnyű kirándulást és a romantikus kirándulóhelyeket

Megközelítés: kétféleképpen közelíthetjük meg a Tengerszemet. Az egyik Sárospatak belvárosából a piros jelzésen lehetséges. A másik rövidebb út Károlyfalváról indul a hegy túloldaláról. Itt jól kiépített parkoló és egyértelmű táblák jelzik a helyes irányt, mely szintén a piros jelzést, majd attól jobbra fordulva a piros+ jelzést követi.

A térkép megtekintéséhez Javascript szükséges.