A magashegyi túrák felszerelései

A magashegyi túrák gyakran csak extrém körülmények között teljesíthetőek. Ilyen magasságokban már sűrűn találkozunk jégmezőkkel, nagy mennyiségű hóval - tehát kemény téli körölményekkel. Ahhoz, hogy így is biztonságosan mozogjunk a hegyen, szükségünk van néhány speciális kiegészítőre.

Eszközök, melyekre szükséged lesz:

  • jégcsákány: az alpesi túrázók eszköze. Fő feladata, hogy mászás közben az esés megakadályozása érdekében támasztékul szolgáljon, esés esetén pedig a a csúszás fékezésében segítsen. Tulajdonképpen a hegymászó "meghosszabbított keze".  A kiválasztásához mindenképp kérd ki a hegymászóbolt eladójának véleményét. Amennyiben nem kívánsz vásárolni, akkor gyakran a program szervezője is biztosít ilyen eszközt és indulás előtt megtanít a használatára.
  • hágóvas: a meghirdetett programokkal összhangban mi csak kifejezetetten a túrahágóvassal foglakozunk itt. A havas,jeges hegyoldalak mászására, közepes nehézségű terepre a csuklós szerkezetű, 8-12 fogú, könnyű hágóvasak a legalkalmasabbak. A flexibilis talpszerkezet révén a túrahágóvassal kényelmesebb a haladás, de kellően merev talpú bakanccsal még könnyebb jégmászásra is használható. A túrahágóvasak általában hevederkötéssel felszereltek, ezért a masszív felépítésű túrabakancsokra ugyanúgy felköthetők, mint a hegymászó bakancsokra.
  • hevederkötés: egyszerű, olcsó és minden bakancstípuson használható.  A hágóvas megbízható felkötéséhez azonban jóval több idő kell, mint más tpusú rögzítéseknél. Használat közben időről-időre ellenőrizzük a hevederek megfelelő feszességét is. Létezik még gyorskötés és híbrid kötés is, de speciális felhasználásuk miatt ezeket itt nem részletezzük. Kiválasztásnál kérjük a bolt eladójának segítségét, használatát a meghirdetett program vezetője általában elmagyarázza és bemutatja.