Liechtensteinklamm

Az osztrák Alpok bővelkedik szebbnél szebb kiépített, könnyen bejárható kanyonokban. Talán az egyik ilyen leglátványosabb kanyon a Liechtensteinklamm. Nemcsak az egyik legszebb, de legmélyebb és leghosszabb szoros is az Alpokban.

Kialakulás: az utolsó jégkorszag idején akár 3 km hosszú gleccserek is borították az itteni völgyeket. A jég visszahúzódásával kisebb oldalsó völgyek hagyott hátra a gleccser. A tomboló Grossarl folyó évezredek alatt vájta egyre mélyebbre a kanyont. Így majdnem 300 méter mély szurdok jött létre.

Történet: több sikertelen kísérlet után a helyi Alpesi Természetjáró Klub tagjai 1875-ben járták be először teljes hosszában. Mivel a helyi természetjáróknak és lakosoknak nem volt pénze az útvonal kiépítésére, ezért II. Johann Liechtenstein herceg adományozott erre a célra egy nagyobb összeget. Így a nagy nyilvánosság előtt is megnyílhatott ez a természeti csoda 1876-ban. A herceg tiszteletére nevezték tehát el a klammot Liechtensteinklammnak.

II. Johann Liechtenstein herceg: az egyik legrégebbi és legbefolyásosabb oszták nemesi család sarja. Alattvalói nemes uralkodóként tisztelték és nagy jótevőnek tartották. Kórházak, utak építését támogatta, kastélyok és templomok restaurációját finanszíroza és nagy művészpártóló hírében állt. Hatalmas vagyona ellenére puritán és magányos életvitelt folytatott. Nagyszabású cselekedetei miatt Ausztria szerte megbecsülésnek örvendett.

Különlegessége, hogy dél körül a napsugarak behatolnak a kanyon mélyére, és a vízesésekről leomló csodálatos szitáló ködöt megvilágítva szivárványjátékot játszik a nap fénye. Egyes részein anyira összeszűkül, hogy az égbolt csak távoli keskeny kék csíknak látszódik.

Eddig körülbelül 7 millió látogató járt itt a nyitás óta.

Kinek ajánljuk? Családoknak és bárkinek, aki különleges, látványos élményt szeretne.

Ajánlott felszerelés: túracipő, túrabakancs, esőkabát. A kanyonban nyáron is jó pár fokkal hűvösebb lehet. Az útvonal rendkívül jól kiépített, fizikai megterhelést nem igényel.

Nyitvatartás: május 1-től szeptember 30-ig: 8-18 óráig. Október 1-től október végéig (amíg az időjárás engedi) 9-16 óra között.

Elhelyezkedés, megközelítés: Ausztria, Hohe Tauern Nemzeti Park, Salzburg tartomány. St Johann im Pongau település mellett található a parkoló, ahonnan rövid sétát követően érjük el magát a kanyont. Végighaladva egy nagy vízesésnél ér véget a kiépített út. Bejárása körülbelül egy órát vesz igénybe.

A térkép megtekintéséhez Javascript szükséges.