A Lavina

Mi a lavina?

A lavina (hósúvadás) hegyoldalról egyensúlyvesztés miatt lezúduló hótömeg. 

Egy hirtelen jött lavina a Magas-Tátrában 2005-ben

A lavina előrejelzés

Európában a lavina elõrejelzést 2003-ban egységesítették, a lavinára való hajlamot 5 fokozatba sorolták.

A lavina skála

Hó stabilitás  -  Tábla vagy zászló -  Lavinára való hajlam

  1. Alacsony (zöld) A hótakaró erõskötésû és stabil. Felületi csuszamlások csak nagy terhelésnél, és kis kiterjedésben lehetségesek. Általában biztosítottak a túralehetõségek.
  2. Mérsékelt (sárga) A hótakaró néhány lejtőn közepes kötöttségű, de általában stabil. Lavinára a helyi veszélyhelyzetek figyelembevételével, és ott számíthatunk, ahol az rendszeresen előfordul. A hótakaró a szokásos elővigyázatossággal sítúrákra, magashegyi túrákra nem jelent különleges veszélyt.
  3. Közepes (narancs)A hótakaró kissé gyenge kötésű, helyenként instabillá válhat. A hótakaró megcsúszása kis terhelésnél az előre jelzett lejtőkön lehetséges, esetenként néhány közepes, szórványosan néhány nagyobb spontán lavina is előfordul. A túrázás nagy tapasztalatot követel a lavinák ismerete terén, a túralehetőségek erősen korlátozottak.
  4. Magas (piros) A hótakaró a legtöbb lejtőn gyenge kötöttségű. Hócsuszamlás már kis terhelésnél, számos lejtőn valószínű, Sok közepes és több nagyobb spontán lavina is várható. A túralehetõségek nagyon erősen korlátozottak, és nagyon nagy tapasztalatot követelnek.
  5. Nagyon magas (vörös) A hóréteg általánosan gyenge kötésű és instabil. Általános lavinaveszély van, számos nagyobb spontán lavina alakulhat ki már közepes meredekségű lejtőn is. Sítúrák általában nem lehetségesek.