Minden az esőkabátokról

Az esőkabát az egyik legfontosabb kelléke a túröltözetünknek. Az esőkabát funkciója elsődlegesen, hogy megvédjen minket a lehulló csapadéktól megakadályozva, hogy ruhánk átázzon. Másodlagosan valamilyen szinten szigetel, egy plusz réteget képez hűvösebb időjárás esetén.

Miért nagyon fontos, hogy szárazon maradjunk?
Ha az általunk viselt nem vízálló öltözet átázik, akkor a ruhánk hő tartásának 90% elveszlik. El lehet tehát képzelni, hogy az addig 100%-ban hőszigetelő öltözetünk hő tartása szinte megszűnik átázás esetén. Innen már csak egy lépés a komoly megfázás, tüdőgyulladás. Tehát az egyik legfontosabb dolog a test szárazon tartása!

Milyen kabátot válasszunk?
Ami a legfontosabb: ez mindig túra- és pénztárcafüggő. Minden túraterepnek megvan a maga "kabátkategóriája". Aki könnyebb kirándulásokat tervez, annak felesleges súlyos összeget beleinvesztálni egy esőkabátba. Aki viszont gyakran hosszú túrákra indul, annak érdemes egy megbízható kabátot venni. 

Profi esőkabátok

A profi túrakabát hosszú távon elengedhetetlen egy túrázónál


Mit vegyünk figyelembe vásárlásnál?


Vízállóság: a legelterjedtebb és legpraktikusabb esőkabátok az úgynevezett lélegző esőkabátok. Ezen általában két fontos értéket tüntetnek fel: az egyik ilyen a vízállóképesség, amelyet milliméterben adnak meg. Ennek lényege, hogy tartós csapadék esetén a kabát milyen víztartó képességgel rendelkezik. Pl. ha egy 10000 mm-es kabátról beszélünk, akkor ez lefordítva azt jelenti, az anyag egy négyzetméterére eső 10000 mm-es víz nyomását bírja ki átátzás nélkül. További fokozott vízállóságot jelent, ha a külső tároló zsebek úgynevezett hegesztett varrással készülnek. Ez csökkenti annak veszélyét, hogy a zipzáron keresztül tartós eső esetén beszivárogjon a víz. Jellemzően 10000 mm-es értéktől már egy jó minőségű esőkabátról beszélhetünk.
Lélegző képesség: Mozgás közben az ember teste izzadtságot termel, verejtékezik. Amennyiben nem lélegző kabátot választunk, úgy ez a pára a kabáton belül marad és a belső oldalán kicsapódik. Ez olyan tulajdonképpen, mintha belülről "áznánk" folyamatosan". Ez hosszú távon komoly átnedvesedéshez vezethet. Erre találták ki a membrános szerkezetű lélegző kabátokat. Lényegük, hogy nagyon apró nyílások találhatók a kabát anyagában, amelyek kiengedik a verejtéket a kabát külső felére, de nem engedik be a vízmolekulákat a külső felületről. Tehát nem ázunk be, de kivezetjük a belső párát. Ezt az értéket  gramm/m2/órában szokták megadni, ami azt jelenti, hogy hány gramm nedvesség tud a kabát 1 m2 felületen 24 óra alatt elpárologtatni. Jellemzően egy 10000-es gramm/m2/h érték már itt is jónak számíthat.
Komfort: a kabát hosszát saját komfortérzetünk alapján válasszuk meg. Aki csak hosszan gyalogol, annak érdemesebb hosszított, klasszikus kabátot vennie, mivel így a kabát a lehulló csapadékot túlvezeti a nadrág felső részén csökkentve a beázás veszélyét. A hosszított kabátban jobban le tudunk ülni egy kőre és jobban védik derekunkat is.
Aki gyakran technikailag összetettebb terepen túrázik, esetleg néha a kezét is használnia kell a kapaszkodáshoz (pl. kanyontúrák, magashegyi csúcsmászások, láncos, kitett szakaszok), annak praktikusabb szűkített, kevésbé hosszú kabátot vásárolni. Ezekben a kabátokban könnyebb a mozgás és legfőképpen nem akad be olyan könnyen egy-egy tereptárgyba.
A kapucni felső részén általában található egy olyan állítható befűzött gumis heveder, amivel rögzíteni lehet a kapucni mozgását a fej oldalra történő mozgatásához igazodva. Ez akkor praktikus, ha nem csak előre, de gyakran nézünk oldalra is, ezáltal nem csak a kapucni szélét láthatjuk.
Nagyon praktikus kiegészítő a zipzáros hónaljszellőző rés. Funkciója, hogy további hatékonyabb szellőzést biztosítson a kabát használata közben.
A legtöbb kabátnál a kapucni részt a gallérba hajtható, rögzíthető. Ez szintén egy nagyon praktikus megoldása a gyártóknak.

Mit vegyünk még figyelembe vásárlásnál?
Fontos, hogy hol vásárolunk. Csak hozzáértő, hegymászó- és outdoor boltokat javaslunk. Ezekben az üzletekben gyakran maguk az eladók is ezeket a termékeket használják, így még véletlenül sem fordulhat elő, hogy nem azt kapjuk, amire valóban szükségünk van.

Hogyan próbáljunk?
A vásárlásnál vegyük figyelembe, hogy gyakran el kell  hogy férjen kabátunk alatt még legalább egy polár öltözet is. Tehát kérjünk az eladótól egy polár kabátot, vagy vegyünk fel egy pulóvert, és úgy próbáljuk az esőkabátot.

Milyen kabátot ne vegyünk?
Kerüljük ez egyszer használatos műanyag kabátokat. Ezek komolyabb eső, vihar esetén használhatatlanok. Semmiképpen ne vegyünk széldzsekit sem, mert ellentétben az esőkabátokkal ezek nem védenek a csapadék ellen.

Egyszer használatos esőkabát

Az egyszer használatos esőkabát nem a legjobb választás a hegyekben
 

Mikor vigyük magunkkal az esőkabátot?
Aki már túrázott magasabb hegyekben, és van némi tapasztalata, nagyon könnyen tud rá válaszolni: mindig. Bármilyen jó időt is mondanak az időjárás jelentésben, a magasabb hegyekben gyakran változik az időjárás a sajátos klíma miatt. És ami a legfőbb érv: váratlan időjárási helyzet esetén gyakran csak az esőkabátunkban bízhatunk!

Mire jó még az esőkabát?
Az esőkabátot nem csak csapadékos, de szeles, viharos, hidegebb időben is hordhatjuk. Természetesen nincs olyan hőtartó értéke, mint egy polár dzsekinek, viszont külső héjként a szelet felfogva biztosítja kellemes hőérzetünket.

Hogyan tároljuk? Hogyan tisztítsuk? Meddig jó egy esőkabát?
Kabátunk tárolásáról és tisztításáról az alábbi cikkünkben olvashatsz bővebben részletesen. A kabát élettartama meghosszabbítható, ha megfelelően kezeljük, tisztítjuk és tároljuk. Amire mindenképp érdemes odafigyelni, hogy csak a megfelelő tisztítószerrel mossuk, öblítsük. Lehetőleg kerüljük a gépi mosást. Ne gyűrjük, ne hajtogassuk, ha egy mód van rá. Ha a  hátizsákunkban visszük, akkor hengerelve próbáljuk meg összehajtani és semmiképp ne törjük meg a kabátot. Ezeket betartva az olcsóbb termékek 2-3, a drágább, jobb minőségűek 5-6 év alatt sokat veszítenek ugyan víztaszító képességükből, de a megfelelő kezelés, alkalmazás révén ezek az értékek kitolhatóak.

Egy új kategória: a softshell kabátok
A technológia fejlődéssel együtt megjelent a outdoor piacon egy teljesen új kategória: a softshell. A softshell anyagok jellemzője, hogy könnyű anyagból készülnek, jobban gyűrhetőek, hajthatóak, és gyakran egyben nyújtják egy jól szellőző esőkabát és egy hőszigetelő réteg (pl. polár) komfortérzetét. A tapasztalatok alapján elmondható, hogy főleg azoknak lehet jó  választás, akik kevésbé extrém körülmények között kirándulnak túráznak. Elmondható tehát, hogy a mai technológiai szinten ezek jó kompromisszumnak tűnhetnek vásárláskor.

Tipp: Ezek a lélegző kabátok csak akkor működnek hatékonyan, ha a testünk és a kabát között is hasonló tulajdonságokkal rendelkező aláöltözetet viselünk.