Király-hegy (Kralova hola)

Az Alacsony-Tátra gerincének legkeletibb kiemelkedő csúcsa a Király-hegy. Könnyű megközelíthetősége, a magahegyi érzés és a hegy lábánál elterülő suhogó fenyvesek sok túrázót csábítanak a csúcs meghódítására. Az ellaposodó csúcs több irányból is megközelíthető, mi leginkább a déli oldalról javasoljuk ezt. Két településről indul összesen három túraútvonal: Telgartból és Sumiacból.

Ajánlott öltözet, felszerelés

A Király-hegy időjárása a magasabb régiókban rendkívül szélsőséges és nagyon szeles. Az időjárás akár a nyári hónapokban is gyorsan változhat, ezért mindenképpen legyen nálunk esőkabát, meleg polár, sapka, kesztyű! A hegycsúcson mért évi átlaghőmérséklet -7 fok, amiből azért sok mindent le lehet szűrni indulás előtt... Télen nincs korlátozás a látogatásra vonatkozóan, ugyanakkor ezekben a hónapokban csak gyakorlott túrázóknak javasolt a túra megtétele! A hideg, szeles levegő miatt veszélyessé válhat a helyzet és a csúcson is csak egy szűkös melegedő várja a z átfagyott turistát. Legyünk tehát előrelátóak és felkészültek!

Túralehetőségek

Sumiacból a község központjából a kék jelzésen kapaszkodhatunk fel a csúcsig. Ez a turistatérképek szerint kb. 3 órát vesz igénybe. Vissza ugyanezen az úton ereszkedhetünk le, amely kb. 2 órai gyaloglásunkba kerül majd.

Részletes túraleírás

A legváltozatosabb túrát Telgart községből indulva teljesíthetjük. Miután leparkoltuk autóinkat a központban (javasolt a Hotel Telgart előtt ezt megtenni), elindulunk a piros jelzésen északi irányba. Elhagyva a községet rögtön balra forulunk egy szép fenyvesbe. Az út egyenletesen emelkedik, a jelzések sűrűn festettek, eltévedni szinte lehetetlen. Fél óra gyaloglás után hirtelen szép rálátás nyílik a közeli hegyoldalra.

Király-hegy (Kralova hola) - Alacsony-Tátra

Maga a csúcs még szégyenlősen elrejti magát, itt még a hegytalpnál gyalogolunk. Ezt követően mellénk szegődnek a hegyre vezető elektromos vezeték oszlopai és vezetékei, amely a csúcson elhelyezkedő átjátszóállomást hivatott árammal ellátni. Kis patak szegélyezi utunkat, amely ősszel már gyakran jegesedik, ezzel kellemetlenné teheti a felfelé jutást a hegyoldalban. Elérve a trafóházhoz feltűnik a gyephavas hegyoldal, ahol hirtelen a fenyves átvált törpefenyvesbe illetve gyepes területbe.

Király-hegy (Kralova hola) - Alacsony-Tátra

Jó alkalom nyílik a trafóház mögötti szélvédett területen, hogy a félúton feltöltsük energiakészletünk egy szendviccsel vagy csokival. Megcélozva most már a jól látszó antennát, követjük a piros jelzést. Egyenletesen gyalogolva küzdünk a szintemelkedéssel. Hálás terep az itteni puha talaj a túrázónak.

Király-hegy (Kralova hola) - Alacsony-Tátra

Közben a körbe elterülő hegyek egyre jobban megmutatják magukat. Az erdőből kiérve még egy dologra leszünk figyelmesek: feltámad a szél. Itt ugyanis kiérünk a védett déli oldalról és szembe találjuk magunkat a szinte állandóan huzatos nyereggel. Keresztezzük a karbantartó utat, majd tovább emelkedünk az ősszel, télen és tavasszal hóborította platón. Kiérve a tetőre aztán bámulatos körpanoráma tárul a szemünk elé. Jó időben északra tisztán kivehető a Magas-Tátra csipkézett gerince, balra tőle a Nyugati-Tátra kétezres csúcsai.

Király-hegy (Kralova hola) - Alacsony-Tátra

Nyugat felé az Alacsony-Tátra kopárnak tűnő gerince biztat az út folytatására.

Király-hegy (Kralova hola) - Alacsony-Tátra

Déli irányban a már eddig is jól látszódó Szlovák Érchegység tűnik fel, keletre pedig a Szlovák Paradicsom vonulataiban gyönyöködhetünk.

Király-hegy (Kralova hola) - Alacsony-Tátra

Az ellátóépületben lehetőség nyílik egy kicsit átmelegedni. A kötelező csúcsfotókat követően ereszkedésbe kezdünk most már a zöld jelzésen.

Király-hegy (Kralova hola) - Alacsony-Tátra

A nyeregbe érve újból egy kicsit emelkedünk, itt már sziklás terep között haladunk. Kiérve az oromra visszatekinthetünk, így az előbbi lefelé vezető utunkat vehetjük ki a csúcs alatt.

Király-hegy (Kralova hola) - Alacsony-Tátra

A sziklás részen egyensúlyozva élvezzük a magashegyi hangulatot, mígnem hirtelen sűrű törpefenyvesben találjuk magunkat. Innen már folyamatosan ereszkedünk majd. A törpefenyvest egy-két festői rétet elhagyva fenyveserdő váltja. Innen továbbra is végig a zöld jelzést követve taposunk a tűleveleken, míg feltűnnek Telgart falu házai.

Király-hegy (Kralova hola) - Alacsony-Tátra

 

Térkép és megközelítés

A térkép megtekintéséhez Javascript szükséges.