Kerékpárral a Zemplénben I.

Hűs erdők, hegyi rétek, romantikus vadászkastély a sziklán, alatta kisvasút pöfög.  Zöldellő vulkanikus kúpok, források, Jegesbarlang 216-m-en, mely kuriózum Európában. Ezt kínálja a Zemplén egyik legszebb biciklis körtúrája.

Útvonal: Telkibánya – Solymos – Határvölgy - Kőkapu – Kishuta – Bózsva – Erdész-Bányász Barátság Pihenő - Telkibánya
Nehézség körülmények: közepes nehézségű biciklitúra, az útvonal egy része jól járható erdei út, egy része műút ritka gépjárműforgalommal.

Biciklitúránk Telkibányáról indul. A falu központjából ágazik le Gönc felől érkezve jobb kézre egy mellékutca, amit a sárga jelzés követ. A falu határában sorompó zárja le az erdészeti utat a közforgalom elől. Itt biciklizünk tovább, míg el nem érünk a Rostallói elágazásig (Solymos).

Zemplén sárga jelzésű turistaút Telkibányáról

Utunkat végig lombhullató erdők szegélyezik. (A solymosi turistautak elágazása előtt figyeljük a sárga jelzést, mert egy idő után balra az erdészeti útról letérve halad tovább!) Itt ágazik le a kék+ jelzés, de mi balra tartva a sárga jelet tovább követve a Határvölgyben végre ereszkedésbe kezdünk. Hűvös erdőben haladunk, enyhe terepbicajozás következik, de a turistaúton jól lehet haladni. Jó hír azoknak, akiknek ezen a szakaszon már fogyóban van innivalójuk, hogy nemsokára elérjük a Dérföldi forrást. Itt mindenki feltöltheti ivóvízkészletét és élvezheti a hűs erdei pihenőhely hangulatát.

Zemplén - Dérföldi forrás

Továbbhaladva elérjük a pálházi kisvasút Rostalló nevű végállomását, ahonnan műúton balra továbbgurulva már nincs messze a tiszta levegőjéről és csendjéről híres Kőkapu. 

Kőkapuról érdemes tudni, hogy ez a vidék a Károlyiak korában, majd századunk első felében felkapott vadászhely volt, megfordult itt több állami vezető is. Napjainkban nemcsak a vadászok kedvenc helye, hanem azoké is, akik a csendet, a tiszta, békés természetet szeretik, az erdei sétákat, a patak csobogását. A kastély és a hozzá tartozó hotel mellett színvonalas, hangulatos étterem működik. Aki meleg ételre vágyik, jó időben akár az étterem teraszán is elfogyaszthatja a rendelt ételt. 

Tipp: a szombati napokkal vigyázzunk, mert a környékbeli fiatal leendő házasok kedvelt helyszíne az itteni étterem, ezért nyári időszakban gyakran zártkörű rendezvényt tartanak itt. ebben az esetben könnyen hoppon maradhat így az éhes bicajos turista, ha a napi étkezését ide tervezi.
Elhaladva az étterem mellett a tóhoz érve a partról megcsodálhatjuk a múlt század közepén a sziklára épített vadászkastélyt (alatta a kisvonat alagútjával), a kilátóból pedig belátható a völgy mindkét oldala.

 

Kőkapu Károlyi vadászkastély

Ezután további folyamatos enyhén lejtő műút vár ránk, ahol egészen Kishutáig gurulunk. Kishutát elhagyva előbb jobb kézre a működő perlit bánya található, majd bal kézre az erdészeti csemetekert. Ennél az elágazásnál  forduljunk balra Telkibánya irányába. Innen ismét egyre jobban emelkedik az út - persze nem vészesen. Bózsva falut elhagyva jobb kézre lassan feltűnik a Füzéri vár sziluettje. A festői látvány megállásra és fényképezésre késztet és arra, hogy legközelebb a várba is ellátogassunk majd.

Füzéri vár

Lassan elérjük  az erre látogatók kedvelt autós pihenőhelyét: az Erdész-Bányász Barátság Pihenőt.

Zemplén Erdész-Bányász Barátság Pihenő

Bal kézre a patakvölgyben pedig feltűnik a fák között az Európában is egyedülálló jelenségnek számító Jegesbarlang és az alatta felszínre törő Mátyás király kútja forrás. A forrás mellett esőbeálló és szalonnasütőhely is található.

Mátyás király kútja forrás - esőbeálló és zsalonnasütő

A Jegesbarlang: nemcsak hazánkban, de Európában is egyedülálló jelenség. Ilyen csekély tengerszint feletti magasságban (216 m), s ebben a földrajzi szélességben a szakirodalom hasonló képződményt nem ismer. Keletkezésének körülményei ma sem pontosan tisztázottak. Valószínűleg mesterségesen keletkezett az út korszerűsítése során. Érdekessége a szifonhatás. Rejtett repedéseken keresztül összeköttetésben van a hegy belsejével, ami lehetőséget biztosít a nagymérvű külső hőingadozás kiegyenlítésére illetve az alacsony hőmérséklet stabilizálására. Kialakulásának feltétele, hogy az évi átlaghőmérséklet 0 C alatt legyen, így a jég egész éven át megmarad. Az 1950-es években mesterségesen bővítették. A korábban 10-12 m hosszú barlang ma mintegy 23 m -es főággal, s a hozzá csatlakozó 5,6 m-es mellékággal rendelkezik. Átlagos magassága 2 m körül van. Az erdészet manapság "hűtőházként" csemete illetve mag tárolására használja, nem látogatható.

Jegesbarlang és Mátyás király kútja

Miután a barlang bejáratánál lehűtöttük magunkat és megtöltöttük kulacsainkat, tovább kerekezünk egy most már nagyobb emelkedőn egészen a Zemplén gerincéig.

Jegesbarlang és Mátyás király kútja

Innen rálátni a Hernád völgyére és a közelben ki-kibukkannak kiindulópontunk: Telkibánya templomainak harangtornya és magasabb építményei is.

TÉRKÉP:

biciklitúra térkép Zemplén