Kerékpárral a Bükk-fennsíkon I.

Könnyű biciklitúra a Bükk-fennsíkon, melyre bárki bátran vállalkozhat. Az útvonal érinti a Bükk-fennsík talán két legszebb magaslati tisztását: Nagy-mezőt és a Zsidó-rétet.

Útvonal: Bánya-hegy - Nagy-mező - Olasz-kapu - Gerennavár - (Szilvásvárad)
Kinek ajánljuk: rendkívül látványos, könnyű biciklitúra, ami nyáron hűs erdőben vezet. Az útvonalat a fennsíkot tarkító csodálatos mezők, rétek törik meg (Nagy-mező, Zsidó-rét, Mély-sár-völgy)
Kiindulási pont: Bánya-hegyi parkoló
Megközelítés: Eger központjától megközelítve 30 km, Miskolctól kb. 35-40 km autóval. A parkoló Eger felől közelítve bal kézre esik. Ez túránk kiindulópontja.

Túraleírás: a parkolótól a kiépített jó minőségű műúton induljunk felfelé, amit az autóforgalom elől sorompó zár el. Itt egy egyenletesen emelkedő szerpentinen haladunk folyamatosan felfelé, míg el nem érjük a gerincet. A műút vonalát követi a Zöld jelzésű túraútvonal is egy darabon. A gerincet elhagyva az ellenőrző házig gurulunk. Itt forduljunk jobbra a műúton. 5 perc biciklizést követően kiérünk a Bükk egyik legszebb magaslati rétjére: a Nagy-mezőre.

Nagymező hazai viszonylatban egyedülállóan 900 méter feletti magasságban terül el. A töbrökkel, magashegyi bükkösökkel, hegyi rétekkel gazdagított felszín a természetjárók paradicsoma. A fennsík peremhelyzetű köveiről csodálatos kilátás nyílik a környező hegyekre.

Nagymezőről visszafurdulva az előbb elhagyott ellenőrző ház elágazásáig gurulunk, ahol jobbra fordulunk az Olasz-kapu felé. Enyhe emelkedőn haladunk ismét felfelé. Jobbkézre nemsokára feltűnik a Mély-sár-völgy mezője a fák között. Ezt követi a Zsidó-rét.

A rét egy részén áthaladva érjük el Olasz-kaput.

Az Olasz-kapu egy sziklába vájt átjáró, amelyet az akkori kisvasút számára vájatott ki az emléktábla szerint 18 olasz hadifogollyal Thurzó Gáspár 1918-ban.

Innen továbbhaladva érjük el a Gerennavárat (szép kilátás),továbbhaladva pedig a felújított Milleneumi kilátó (615 m) követi, ahonnan már az északi Bükk panorámájában gyönyörködhetünk. Belátjuk innen a teljes Szalajka-völgyet is.

A túra hosszabbítható a Szalajka-völgyig (Szilvásvárad) a műúton továbbhaladva. Aki viszont nem akar visszatekerni az emelkedőn Szilvásvárad felől kb. 250 m szintkülönbséget, visszafordulhat és az Olasz-kapun áthaladva - az ellenőrző háznál jobbra fordulva - visszatérhet az autóig.

TÉRKÉP: