A kamásli

A kamáslit sokan a túrázók lábszárvédőjeként ismerik, mely jó szolgálatot tehet esős, havas, sáros időben. Hogyan válasszunk kamáslit? Milyen típusok léteznek? Szükségünk van-e rá egyáltalán? Erre is választ keresünk cikkünkben.

kamasliA kamásli legfőbb funkciója, hogy a csapadékot (havat, vizet), sarat és más szennyeződést ne engedje be a nadrág és a bakancsunk közé.

A kamásli kiválasztásakor szempont lehet az ár és hogy milyen extrém vagy kevésbé extrém körülmények között akarjuk használni.
Általánosságban elmondható, hogy anyaga legyen tartós, erős, mivel a terepviszonyok miatt a cipő (bakancs) feletti rész erősen kitett az időjárási és útviszonyoknak.

A kamásli típusai

4 főbb típust különböztetünk meg használat szempontjából:

  • túra vagy trekking kamásli: alapvető védelmet nyújt egy általános túrán az előforduló terepviszonyok között. Ez ajánlható a legtöbb túrázónak, aki nem extrém vagy téli körülmények között túrázik.
  • magashegyi (alpesi) kamásli: hótalpas, hegymászó és túrasí túrákhoz ajánlják. Jellemzően hó formájában fellelhető csapadék ellen véd és kialakítása is ennek megfelelő.
  • expedíciós kamásli: hosszú hegymászóutakhoz gyártják őket, melyek sokkal tartósabb, erősebb anyagból készülnek és jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek a hideg ellen. A legtöbb vízálló lélegző anyagból készül jellemzően.
  • női kamásli: bár ezek mindhárom fent említett kategóriába is beletartozhatnak, jellemző rájuk a kevésbé magas és véknyított stílus

A kamáslikat kétféle méretben is gyártják: vannak a magasabb és az alacsonyabb hosszúságú lábszárvédők. Általános használatra trekking cipőkhöz elegendő az alacsonyabb verzió. Mély hóban, latyakos időjárásnál és magasabb szárú bakancsokhoz a magasabb szárú kamáslit ajánljuk.

A kasmáli részei, felépítése

kamasli

  • A védőanyag: ez öleli körül a lábszárat. A korábbi típusoknál hátul lehetett összecipzárazni teljes hosszban, de ez sokszor kényelmetlennek bizonyult. A mostani gyártók gyakran épp ezért előlre helyezik a kötőelemet (cipzár, tépőzár)
  • Felső lezáró elem: ez a felső rész összehúzását, jobb zárását segíti elő, így jobban tart a lábon a kamásli és nem engedi be felülről a csapadékot.
  • Lábfej hevederek: célja, hogy biztosan rögzíthessük lábszárvédőnket, így gyaloglás közben nem csúszkál lábunkon. Az ábrán látható módon kell őket átfűzni a talp alatt és rögzíteni.
  • Horgok: a még jobb rögzítés érdekében egyes modellek alsó szélén olyan horgokat találunk, melyeket a bakancshoz rögzítve még jobban megakadályozhatjuk a kamásli felcsúszását, ezáltal alulról is még hatékonyabban "zár" lábszárvédőnk.

Kinek ajánljuk?

Bárkinek, aki rendszeresen túrázik. Főleg olyan terepen ajánlott használata, ahol nagyobb a sár, magasabb a hó vagy gyakori a csapadék. De egyes kanyontúrákon is nagy hasznát vehetjük, ahol gyakori a patakmederben haladás. Ne felejtsük: bármilyen drága bakancsunk és jól szigetelő esőnadrágunk lehet, ha ezek nem jól zárnak, bizony kamásli híján úgyanúgy beázhatnak ezen időjárási körülmények és terepviszonyok előfordultával!