A hátizsák

Milyen a jó hátizsák? Hol vásároljak, mire figyeljek oda a kiválasztásnál? Aki hosszabb túrát tett már meg, az biztos tudja, hogy a hátizsák egy igen fontos kelléke a túrázásnak, hegymászásnak. A hátizsák funkciója, hogy minden olyan felszerelést, ruházatot élelmet magunkkal vihessünk, amire a túra során szükségünk lehet.

Típusok, méretek
A túrazsák kiválasztásánál a legfontosabb szempont, mire is fogjuk használni. Méretüket literben szokás megadni, ezt az értéket gyakran már a hátizsák típus elnevezése is tartalmazza. (Pl. Osprey Atmos 35, ahol a 35 a liter jelenti)  Általában 3 kategóriát különbözettünk meg mérete szerint: egynapos túrákra 20-30 liter közötti, kétnapos túrákra 30-50 liter közötti, míg ettől hosszabb túrákra 50 liter feletti hátizsák ajánlott.

Kényelem, komfort
A boltokban vagy belső merevítéses, vagy merevítés nélküli hátizsákot árulnak. Mi a belső merevítésest ajánljuk, mivel ezeknek jobb a súlyelosztásuk. A hátizsák egyik sarkalatos pontja kényelem szempontjából a vállpánt és a deréköv. A túra folyamán ezekkel érintkezik a tested és a súlyelosztásban is fontos szerepet játszanak.
Léteznek olyan hálós merevítésű túrazsákok is, ahol maga a merevítés eltartja a szákot hátunktól, ezáltal jobban szellőzik. Ilyenkor egy légrés képződik testünk és a hátizsák között: ez ugyan segíti a szellőzést, de ha túra közben megizzad a hátunk, akkor hamarabb is megfázhat, mintha a zsák háta “melegítené” azt. A választásban ezt mindenki saját maga döntheti el, hogy melyik a jobb neki.

  

A Deuter megoldásai a hátizsákoknál a hőelvezetésre

 

Hogyan próbáljak?
Miután felvettük a hátunkra, állítsuk be a hevedereket úgy, hogy a lehető legkényelmesebben feküdjön fel a hátunkra. Rögzítsünk minden csatot és hevedert, esetleg rakjunk bele némi súlyt. Ezután nézzük meg járás közben, mennyire kényelmes. Dőljünk jobbra-balra, hogy mennyire fix, mennyire enged minket a szabad mozgásban.

Mire figyelj még oda?
Egyéb kényelmi és praktikus szempontokat is érdemes figyelembe venni a kiválasztásnál. Számos rögzítő elemet találunk ma már a modern hátizsákokon. Az oldalsó hálószerű rögzítő elemet pl. használhatjuk az innivalónk tárolására. Ezáltal nem kell mindig levenni és szétnyitni a zsákot, ha megszomjazunk. Az deréköv első részén található gyakran a kisebb zippzározható zseb. Ebben tárolhatjuk pl. a fényképezőgépünk. Az oldalsó és hátsó hevederekhez is számos eszközt rögzíthetünk, így nem foglalják hátizsákunk értékes belső térfogatát: túrabot, derékalj.
Gyakran találunk a hátizsákunk alján egy zárható zsebet, amely beépített esővédő huzatot rejt. Ha ilyen nincs, mindenképp célszerű beszerezni külön egyet a megfelelő méretben. Még ha a hátizsákunk anyaga jól is bírja a csapadékot, hosszú távon az anyag is átázhat, illetve a varrások és zippzárak mentén is beázhat.

Ha nem csak túrázol, hanem mászol is
Ha hegymászó túrára, via  ferattára, klettersteigre indulsz, akkor javasolt a keskenyebb, testre jól rögzíthető hátizsák. Ez jobban lehetővé teszi a kar szabad mozgását, a kapaszkodást. Ha jól rögzíthető, akkor kevésbé mozog rajtad, tehát nem ingadozik a súly  hátadon biztosabbá téve ezzel a mászást. Klettersteig mászásoknál fontos lehet, hogy a sisakot miként tudjuk rögzíteni a hátizsákhoz, milyen rögzítő elemet találunk rajta.

Mászásnál fontos, hogy a hátizsák jól rögzíthető legyen és keskeny, hogy ne akadjon be sehová
 

Hol vásároljak?
Mi a profi hegymászó- és outdoorboltokat ajánljuk mindenképp egy jó hátizsák megvételéhez. Itt megfelelő tapasztalattal bírnak az eladók és még véletlenül sem fordulhat elő, hogy egy sima iskolai hátizsákra próbálnak majd rábeszélni. Nem javasoljuk a webshopból történő rendelést, hiszen ha nem próbáljuk fel a zsákot, abból sok kellemetlenségünk származhat utólag.