Virtuális túra az Alpokban

Svájc virtuális túra
A hegyi túrázás tökéletes látványélményét élvezheti bárki, aki a világhálón felkeresi a www.webwandern.ch svájci honlapot.Feltehetjük magunknak azt a kérdést, hogy a technika fejlődésével hol húzódik a határ? Vajon ez a jelenség inkább kedvcsináló, vagy esetleg sokan így még kevésbé indulnak el túrázni majd? Habár tudjuk, hogy ez nem helyettesíti az igazi látványt, az alpesi rétek illatát, a víz hűsítő csobogását. A 36 órás filmösszeállítás túrázóknak köszönhető, akik végigcsinálták Svájcban a tucatnyi túrát és közben felvették kamerára.

Lézerrel tesztelik a Dolomitok állapotát

Tofana

Lézerrel tesztelik a Dolomitok állapotát, miután az Alpok hegycsoportjának olasz oldalán újabb sziklafal omlott le. A technológia segíthet a Dolomitok megmentésében – nyilatkozta a sajtónak Antonio Calgaro, a padovai egyetem geológiai tanszékének tanára: Calgaro rendkívülinek nevezte a trentinói Sass Maor keleti falának leomlását. Az eset karácsony napjaiban történt.

Bear Grylls: A vadon törvényei - Túlélés és felderítés kézikönyve

bear grylls a vadon törvényei

A vadon törvényeiben Bear Grylls feltárja azokat a titkokat, amelyeket a felderítéssel és természetjárással töltött évei alatt ismert meg. Kézikönyve nélkülözhetetlen mindazok számára, akik a természet meghódítására vállalkoznak. Rejtett veszélyek – buktatók, amelyeket minden gyakorlott természetjáró szeretne elkerülni.

Seisenberg-klamm (Ausztria)

seisenberg klamm ausztria

A turista Ausztriában jártában-keltében rengeteg klammal (szurdokkal) találkozhat. Ezek a víz és jég által sok-sok év alatt kivájt szurdokvölgyek csodálattal töltik el az embert. És hogy mindezt testközelből is átéljük, ahhoz kellett az osztrák precizitás. Hiszen ezekben a szurdokokban mesterségesen kialakított járatrendszereken keresztül a dolgos kezeknek köszönhetően kényelmesen végigsétálhatunk. Az egyik ilyen lenyűgöző látványosság a Weißbach bei Lofer mellett található Seisenberg-klamm is.

Tanácsok kerékpáros túrázáshoz - a kerékpár és a kiegészítők

biciklis túrázó

Aki szereti a mozgást, a jó levegőt, az előbb-utóbb kipróbálja a biciklizést is a szabadban. Valaki csak enyhe lankákon szeret biciklitúrázni, egyesek pedig a hegyi terepbiciklizést részesítik előnyben. Bármilyen kerékpártúrára induljunk is azonban, nagyon fontos a kerékpár kiválasztása, a jó felszerelés és a kiegészítők. Az ezekkel kapcsolatos tanácsokat gyűjtöttük neked most egy csokorba.

Benedek István: Csavargás az Alpokban

Benedek István - Csavargás az Alpokban köbyv boritója

Egy barátom ajánlotta figyelmembe ezt a könyvet, és egyáltalán nem bántam meg, hogy a kezembe vettem. Sőt... Magával ragadó történet, egy fiatal testvérpárról és kalandjaikról, akik a harmincas években veszélyt nem ismerve fedezik fel az Alpok hágóit, csúcsait, kisebb nagyobb faluit, városait és a természet megannyi szépségét, megismertetve az olvasót a csúcs-csokoládéval, a turisták fajtáival és nem utolsósorban a hőskor teljesítményeivel, eszközeivel, módszereivel. Álljon itt kedvcsinálóként a könyv fülszövege.<--break->

Antogo napja - az utolsó halak

Antogo Mali

Sokan teszik fel a kérdést manapság, akik kicsit is foglalkoznak olyan magasztosnak tűnő dolgokkal, mint a föld jövője, hogy vajon mi lesz, ha kifogjuk az utolsó halat is. Íme egy pillanatfelvétel arról, hogy mi is történhet majd az utolsó halak kifogásakor, ha nem figyelünk oda törékeny bolygónk ökoszisztémájának egyensúlyára.

Dante pokla (Udvarkő-barlang)

túrázz velünk ajánlott cikk fotója

A Bükkben túrázva számtalan barlanggal találkozunk, ezek némelyike a nagyközönség számára is látogatható. Mostani túraajánlatunkban egy kisebb természeti csodát szeretnénk bemutatni mindazoknak, akiknek lehetősége nyílik kirándulni ezen a tájon. Az Udvarkő-barlang nem véletlenül kapta ugyanis a “Dante-pokla” elnevezést.

A téli túrázás szubjektív veszélyei (az emberi tényezők) - 3. rész

túrázz velünk ajánlott cikk fotója

Az objektív veszélyforrásokat tőlünk függetlennek, a szubjektíveket elsősorban tőlünk függőnek mondjuk. Azonban vannak bizonyos objektív veszélyek, amelyek előre láthatóak, pl. egy mozgó kőtömb egy szakadékban, vagy a jól látható gleccserhasadékok...

A 2010-es túraév

túrázz velünk ajánlott cikk fotója

Sokan tartottatok a Túrázz velünk klubbal a 2010-es esztendőben is. Túráztunk a Magas-Tátrában, többször ellátogattunk az Alacsony-Tátra legkeletibb csúcsára, a Király-hegyre és bejártuk a Tátra gerincének ezen rövid szakaszát. Egyensúlyoztunk a Szlovák Paradicsom létráin, bebarangoltuk a Zemplén eldugott útvonalait, szalonnát sütöttünk, bort kóstoltunk Tokajban (Tolcsván) és Egerben. Jártunk a Bükk legeldugottabb részein és végigjártuk Szádelő kanyonját és az Upponyi-szorost is.

A hegyek veszélyei, avagy mikor van szezonja magashegyi túráknak/mászásoknak (2. rész)

túrázz velünk ajánlott cikk fotója

Cikkünk második részében arra kaptok választ hogy miért ne menjünk decemberben a Grossglocknerre vagy a Gerlachfalvi-csúcsra, iletve mikor van idénye a hótalpas túráknak. Tovább elemezzük a veszélyeket és hogy mik a hegymászóbalesetek legfőbb okai.

Hasznos, praktikus ötletek túrázóknak, hegymászóknak (Nem csak árérzékenyeknek)

túrázz velünk ajánlott cikk fotója

Szeretnék néhány olyan trükköt megosztani Veletek, melyeket az elmúlt évek során lestem el túrázó társaimtól. Az ötletek nagy részét magam is kipróbáltam, és működtek!

A kamásli

kamásli

A kamáslit sokan a túrázók lábszárvédőjeként ismerik, mely jó szolgálatot tehet esős, havas, sáros időben. Hogyan válasszunk kamáslit? Milyen típusok léteznek? Szükségünk van-e rá egyáltalán? Erre is választ keresünk cikkünkben.

Mikor túrázzunk a Magas-Tátrában?

Magas-Tátra

Melyik hónapban érdemes túrázni a Magas-Tátrában? A válasz egy szóval: bármelyikben. Minden hónapban más és más arcát mutatja a hegység, minden évszaknak megvan a maga varázslatos hangulata. Ha mégis választani kellene, akkor a adunk pár tippet, mielőtt elindulnál.

A hegyek veszélyei, avagy mikor van szezonja magashegyi túráknak/mászásoknak (1. rész)

túrázz velünk ajánlott cikk fotója

A következő gondolatok leírására az inspirált, hogy a közelmúltban elég sok hegymászó baleset történt decemberben, valamint az, hogy a túrázók gyakran hívnak fel tanácsot kérni, mikor induljanak el egy adott csúcs meghódítására.

Tartalomátvétel