A fejlámpa

fejlámpa

Nem is gondolná egy kezdő túrázó, hogy a fejlámpa az egyik legfontosabb kellékké tud válni bizonyos helyzetekben. Elég, ha egyszer ránk sötétedik egy túra során, vagy sátrazás közben este szeretnénk valamit fontos dolgot megtalálni. Hogyan válasszunk fejlámpát? Milyen esetekben tudjuk még hasznát venni? Erre is választ kapunk.

Tolcsvai borfesztivál 2010. augusztus 13-15.

szőlő

Hetedik alkalommal rendezik meg Tokaj-Hegyalján a Tolcsvai borfesztivált. Érdemes felkeresni ezt a páratlan szépségű községet, mely a Zempléni-hegység lábánál helyezkedik el. A környék a finom borok kóstolásán kívül sok szép túraútvonalat is tartogat számunka.

Nyári túra a Gyömbér és a Chopok csúcsaira

Chopok

Aki hamisítatlan magashegyi hangulatra vágyik, annak Magyarországról az egyik legkönnyebben megközelíthető célpont az Alacsony-Tátra két legmagasabb csúcsa: a Gyömbér (Dumbier) és a Chopok. Mindkét csúcs 2000 méter feletti és a túra alatt egy igazi gerinctúra hangulatába is belekóstolhat az ide látogató.

Mielőtt gerinctúrára indulnál az Alacsony-Tátrába I. - a ruházat és a hátizsák

Alacsony-Tátra gerinctúra

Az Alacsony-Tátra egy olyan hegy, amit bárki elérhet, "megmászhat", keresztül mehet rajta, így kisgyermekektől kezdve nyugdíjasokon át bármely korosztállyal találkozhatunk ott, de tapasztalatra akkor is szükség van, ha úgy döntünk: végighaladunk a gerincén.

Herlányi gejzír (Herliansky gejzir)

Herlányi gejzír

Közép-Európai egyik legkülönlegesebb természeti látványossága a Herlányi gejzír (Herliansky gejzir). Ránkfüred Kassától 25 km-re északkeletre található. Itt tekinthető meg a Herlányi gejzír, mely 15-20 méter magasba tör fel másfél naponta.

A hátizsák

hátizsák

Milyen a jó hátizsák? Hol vásároljak, mire figyeljek oda a kiválasztásnál? Aki hosszabb túrát tett már meg, az biztos tudja, hogy a hátizsák egy igen fontos kelléke a túrázásnak, hegymászásnak. A hátizsák funkciója, hogy minden olyan felszerelést, ruházatot élelmet magunkkal vihessünk, amire a túra során szükségünk lehet.

Megyer-hegyi Tengerszem és Malomkőbánya

Megyer-hegyi Tengerszem

A zempléni utakat járva Sárospataktól nem messze található a közeli hegyen a romantikus kirándulóhely: a Megyer-hegyi Tengerszem.

Liechtensteinklamm

Liechtensteinklamm

Az osztrák Alpok bővelkedik szebbnél szebb kiépített, könnyen bejárható kanyonokban. Talán az egyik ilyen leglátványosabb kanyon a Liechtensteinklamm. Nemcsak az egyik legszebb, de legmélyebb és leghosszabb szoros is az Alpokban.

13 éves a legfiatalabb Everest-hódító

Jordan Romero

Egy 13 éves kaliforniai fiú, Jordan Romero lett a legfiatalabb hegymászó, aki meghódította a Mount Everestet. Az apjával mászó fiúnak a kínai oldalon kellett másznia, mert a nepáli törvények szerint nem is hagyhatta volna el az alaptábort.

Minden az esőkabátokról

túrakabát

Az esőkabát az egyik legfontosabb kelléke a túröltözetünknek. Az esőkabát funkciója elsődlegesen, hogy megvédjen minket a lehulló csapadéktól megakadályozva, hogy ruhánk átázzon. Másodlagosan valamilyen szinten szigetel, egy plusz réteget képez hűvösebb időjárás esetén.

A Grossglockner

Grossglockner

A Grossglockner Ausztria legmagasab hegycsúcsa a maga 3798 méterével. A "Glocki" - ahogy hegymászókörökben becézik - komolyabb hegymászótudás nélkül is elérhető, így belekóstolhatunk a nagy, klasszikus alpesi csúcsok impozáns világába.

A Tisza-tavi Vízi Sétány

Tisza Tavi Vízisétány

Program és túraajánló: A Tisza-tavi Vízi Sétány
Megközelítés: a kikötő Poroszlón, a szabadvízi strand mellett, a 33-as főúttól 500 m-re található (Poroszló központjában kitáblázva)
Kinek ajánljuk: családoknak, kezdő túrázóknak, mindenkinek
Nehézség: könnyű gyaloglás

Térdfájdalom - hogyan kezeljük?

térdvédő

Aki túrázik - és ezt esetleg intenzíven teszi - annak egy idő után bizony térdproblémái lehetnek. Így van ez egyébként más sportágaknál is. Rövid ismertetőnkben igyekszünk pár tévhitet eloszlatni illetve tanácsot adni kifejezetten a természetjárás kedvelőire szabva, hogy mit is kezdjünk ezzel a problémával.

Hogyan táplálkozzunk a hegyen?

energiaszelet

Sokan úgy gondolják, hogy ha nekiindulnak egy hegyi túrának, akkor elég berakni pár szendvicset meg egy üveg italt, és máris felkészült az útra. Aki ettől tudatosabban akarja megoldani ezt, annak ajánjuk alábbi jótanácsainkat. A túrázás igen nehéz fizikai terheléssel jár. Nem meglepő tehát , hogy egy nehezebb túrán egy átlagos napi energiabevitel hatszorosát is felhasználhatjuk!

10 érv, hogy miért köss biztosítást

mentőhelikopter

Az utasbiztosítás megkötése elengedhetetlen feltétele egy-egy komolyabb túra megtételének. És hogy miért? Összeszedtünk pár érvet, hogy segíthessünk a döntésben, mielőtt útnak indulnál.

Tartalomátvétel