Turista útjelzések Magyarországon

kék turista útjelzés

A itt felsorolt egységes turista útjelzések -  másnéven turista jelzések - Magyarországon 1930 óta használatosak. A turista térképeken piros folytonos vonallal ábrázolják az útvonalakat. A turistaút színjelzését vagy a kezdőbetűk feltüntetésével vagy a tényleges szín és jelzés kódot ábrázolják.

Hogyan pakoljunk a hátizsákunkba?

túrázz velünk ajánlott cikk fotója

Egy gyalogtúra során hosszú távon egyáltalán nem mindegy, milyen egy hátizsák súlyelosztása, könnyen hozzáférünk-e a gyakran használt eszközökhöz. Íme néhány tipp, hogy hogyan pakolj a hátizsákodba, ha gyalogtúrára indulsz.

Egy kis futás a Magas-Tátrában

Magas-Tátra futás

Mindig irigykedve szemléltem azokat, akik a Magas-Tátrában tett túráim során a sziklás túristaúton "suhannak el" mellettem. Tágabban vett értelemben ez is egy formája a túrázásnak. Sokan egyetértenek biztos velem, hogy ehhez azért kell nem kevés megszállottság, kondi és kitartás is. Négy miskolci srác elindult futni egy kicsit a Magas-Tátrában. Ez lett belőle.

Szauna az Alpok tetején

túrázz velünk ajánlott cikk fotója

Négy kalandvágyó finn alkalmi szaunát épített Nyugat-Európa tetején, a Mont Blanc csúcsán. A négyes múlt szombaton nulla fok alatti hőmérsékletben mászott fel a hegyre. Ezt követően hozzáláttak a szauna felállításához, melyhez különleges sátrat és fatüzelésű kályhát használtak.

Hogyan túráztak 1939-ben a Tátrában?

túrázz velünk ajánlott cikk fotója

"Sziklaváros.” - Fáradtságos munkával jutnak fel a turisták a Tátra sziklacsúcsaira. Mennyire volt nehéz dolguk a turistáknak 1939-ben? Ebből a régi filmhíradó részletből ízelítőt kapunk.

Tordai-hasadék

Tordai-hasadék

A Tordai-hasadék Erdély egyik leglátogatotabb természeti látványossága. A könnyen bejárható, jól kiépített kanyon csodaszép túrának ígérkezik. Ha Kolozsvár, illetve Torda felé utazunk, mindenképp érdemes végig járni a nyaktörő sziklafalakban és számtalan barlangban is bővelkedő hasadékot.

Kerékpárral a Zemplénben I.

kerékpárral a Zemplénben

Hűs erdők, hegyi rétek, romantikus vadászkastély a sziklán, alatta kisvasút pöfög.  Zöldellő vulkanikus kúpok, források, Jegesbarlang 216-m-en, mely kuriózum Európában. Ezt kínálja a Zemplén egyik legszebb biciklis körtúrája.

10 tipp, hogy mire figyelj (nem csak) kezdő túrázóként

túrázz velünk ajánlott cikk fotója

Néhány hasznos tipp dióhéjban azoknak, akik most ismerkednek a túrázással.  Mielőtt útnak indulsz, érdemes ezeket megfontolni!

Kerékpárral a Bükk-fennsíkon I.

Bükk-fennsík biciklivel

Könnyű biciklitúra a Bükk-fennsíkon, melyre bárki bátran vállalkozhat. Az útvonal érinti a Bükk-fennsík talán két legszebb magaslati tisztását: Nagy-mezőt és a Zsidó-rétet.

A túrabot

túrabot

Milyen egy jó túrabot? Mire és hogyan használjuk? Mire figyeljünk oda a vásárláskor? Összeszedtük a lényeget, amit mindenképp jó tudni erről a hasznos túrázós segédeszközről.

Trincee via ferrata

túrázz velünk ajánlott cikk fotója

A Trincee via Ferrata egy nagyon szép kombinációja a kihívásnak, a történelmi jelentőségú hegymászóútnak és egy szép, panorámás útvonalnak. Az általában nehéz besorolás ellenére megéri az erőfeszítést, hiszen gyakran túlbecsülik ennek a ferratának a nehézségét.

Féljünk-e a szúnyogoktól, ha vízitúrára indulunk?

túrázz velünk ajánlott cikk fotója

Sokan rettennek meg a "szúnyoginvázió" és az ezzel járó kellemetlenségek gondolatától, mielőtt rávennék magukat egy vízitúrára. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, még mielőtt valaki ezért vetne el vagy mondana vissza egy hazai ártéri, tavi vagy folyami vízitúrát.

Szent Anna-tó és a Mohos-tőzegláp

túrázz velünk ajánlott cikk fotója

A Kárpátok déli vonulatai felé haladva találjuk Erdélyben, azon belül Székelyföldön a Csomád-hegységben a Mohos-tőzeglápot és a Szent Anna-tavat.

Giovanni Lipella via ferrata (Dolomitok)

Tofana di Rozes

Reggel 6 óra 30 perc. Megszólal az ébresztő a telefonomon. Kidörzsölöm az álmot a szememből. Kint már világos van. Teavizet teszek oda főni, mire a társaim felkelnek, legyen mit inniuk. Lassan mocorgást hallok, ébredeznek a többiek is. Mindenki izgatott, hiszen ma a Tofana di Rozest szeretnénk megmászni és nem is akárhogyan, hiszen a híres Giovanni Lipella via ferrata útvonalon keresztül. Előző este korán lefeküdtünk, mindenki érezte, tudta, hogy a mai nap hosszú lesz.

Sigmund-Thun klamm

sigmund-thun klamm

A kapruni völgyben (Kapruner Ache) találjuk Ausztria egyik legvadregényesebb bejárható szurdokvölgyét: a Sigmund-Thun klamm-ot. Ez a különösebb felkészültséget nem igénylő, bárki által megtekinthető vízeséssel tarkított szurdok egyaránt nagy élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak.

Tartalomátvétel