A Magas-Tátra kialakulása, részei és nevének eredete

Magas-Tátra - Békás-tavak

A Tátra, amely a Kárpátok kb. 1200 km hosszú hegyláncához tartozik a világ legkisebb kiterjedésű magashegysége. Ezt bizonyítja az északi szélesség 49° és 48°20' valamint a keleti hosszúság 19°55' és 20°25' között fekvő 785 km2-es területe. A Tátrát földrajzilag általában három nagy részre szokták felosztani.

Túrázás télen

Túrázás télen

Miben különbözik a téli túrázás a nyáritól?  Miben mások a körülmények, hogyan alkalmazkodjunk ezekhez? Milyen a praktikus téli túraöltözet? Cikkünk a felkészülésben segít mindazoknak, akik télen sem szeretnének eltávolodni a természettől.

Király-hegy (Kralova hola)

Király-hegy (Kralova hola)

Az Alacsony-Tátra gerincének legkeletibb kiemelkedő csúcsa a Király-hegy. Könnyű megközelíthetősége, a magahegyi érzés és a hegy lábánál elterülő suhogó fenyvesek sok túrázót csábítanak a csúcs meghódítására. Az ellaposodó csúcs több irányból is megközelíthető, mi leginkább a déli oldalról javasoljuk ezt. Két településről indul összesen három túraútvonal: Telgartból és Sumiacból.

A Szlovák Paradicsom - Túraajánlatok: a Hernád-áttörés

túrázz velünk ajánlott cikk fotója

A Hernád-áttörést is sorolhatnánk a kanyontúrák közé, azonban kiszélesedő folyami jellege miatt érdemes mégis elkülöníteni ezt a túrát. Az itt még nem olyan nagy vízhozamú Hernád folyó Podlesok településtől nem messze lép be a Szlovák Paradicsom sziklaszurdokai közé és egészen Csingóig (Cingov) kanyarog a szűk kanyon közé zárva. Két klasszikus körtúrát és egy könnyed sétát ajánlunk mindenkinek, aki szeretné megismerni ezt a méltán szép természeti látnivalót.

A Szlovák Paradicsom - Túraajánlatok: szurdoktúrák

Szlovák Paradicsom

A Szlovák Paradicsom számtalan kalandos túraútvonalat kínál az ide utazó számára. Legtöbben azért keresik fel ezt a vidéket, hogy a létrákkal, fémtálcákkal, láncokkal biztosított útvonalakon éljék meg ezt a kalandot. Ebben a cikkben a klasszikus szurdoktúrákról olvashattok részletes leírást, útmutatót.

A Rax és Hohe Wand sziklafalain

blog

Klettersteigezni, általában, mint minden outdoor tevékenységet, csak jó időben lehet. Elmúlt a nyár, véget ért a szezon, a beülők, kantárok, sisakok a szekrény mélyébe kerülnek téli álmukra. Legalábbis azt hinné minden józan ésszel megáldott hegyet járó. Csakhogy néhányan nem így gondolták ezen a borús szeptemberen. Itt kezdődik a mi történetünk is.

BBC - Planet Earth

túrázz velünk ajánlott cikk fotója

A "Secret" csapata alkotta ezt a videoklippet, mely a föld csodálatos világát mutatja be nekünk. A BBC gondozásában megjelent Planet Earth című filmsorozatából láthatunk lélegzetelállító felvételeket, miközben a csodás megnyugató zenét hallgatjuk, melyet Jo Blankenburg komponált. Mit is mondhatnánk még? Dőljünk hátra is relaxáljunk egy kicsit!

A Rákóczi-túra: Regéctől Sárospatakig

rákóczi túra jelvény

Útleírásunk második részében a Regéc - Sárospatak közötti szakaszt ismerhetjük meg. Az első szakaszhoz képest egy más jellegű kalandban lehet részünk, hiszen errefelé a Zemplén már szelídebb arcát mutatja és feltűnnek a hegyaljai szőlők hangulatos dűlői is. A Bodrog-parti Athénnak is nevezett Sárospatak pedig megannyi műemlékkel és különleges építészeti remekkel kecsegtet minket.

A Rákóczi-túra: Füzértől Regécig

rákóczi túra jelvény

A Rákóczi-túra első két napjának történéseit és útvonalát mutatjuk be Füzértől indulva Regécig bezárólag. Sok hasznos tanács fotókkal illusztrálva. Vágjunk hát bele!

A Rákóczi-túra

túrázz velünk ajánlott cikk fotója

Kis hazánkban rengeteg túramozgalom létezik. Mi az egyik legszebb vonalvezetésű többnapos túraútvonalat mutatjuk be: a Rákóczi-túrát. Kedvcsinálónak álljon itt néhány látnivaló, amelyen az útvonal keresztül halad vagy érinti azt: Füzéri-vár, Regéci-vár, Sárospataki-vár, Amadé várrom zempléni panorámával, Pálos Kolostorrom, több romantikus pihenőhely forrással, Sólyom-kő kilátópontja hernád-völgyi panorámával.

Egy mókásra sikerült túra emlékei

blog

Ezen a szép hétvégén öten vágtunk neki a Dachstein hegységnek. Már az indulás sem volt egyszerű, ilyen sokan, teljes felszereléssel egy Nissan Micrával, több mint vicces. A találka a Batthyány téren volt, Gergő barátommal telefonon már beszélgettünk arról, vajon beférünk-e a kicsi-kocsiba, ez a helyszínen gyorsan kiderült, nem férünk be.

Rockenbauer Pál - az Országos Kéktúra "nagykövete"

túrázz velünk ajánlott cikk fotója

Negyedszázada Rockenbauer Pál televíziós kollégáival a zempléni hegyek legmagasabb csúcsáról indulva megmutatta nekünk, hogy hogyan kell valójában a szó legnemesebb értelmében hazát látni. Jómagam is arra biztathatok mindenkit, hogy próbálja meg elsajátítani ezt a látásmódot, és ezzel a szellemi táplálékkal is gazdagítva hátizsákját, járja be a Kéktúrát, valamint hazánk számtalan turistaútját!

A Szlovák Paradicsom szurdoktúrái - mielőtt belevágnánk

túrázz velünk ajánlott cikk fotója

Bátran ajánljuk a Szlovák Paradicsom szurdoktúráit azoknak, akik vadregényes tájakra és egy kis kalandra vágynak. Összeszedtük mindazon tapasztalatainkat, amiket indulás előtt érdemes elolvasni és megfontolni.

Mit vigyünk magunkkal egy túrára?

mit vigyünk magunkkal lista

Ezt a kérdést azért nehéz elsőre megválaszolni, mert szinte minden túra más. Nem mindegy a túra időtartama, a helyszín, a várható időjárási tényezők. Több napos program esetén a szállás minősége és hogy az éjszakázás hol történik. Lesz-e a közelben élelmiszerbolt, forrás. Mégis megpróbálkozunk a lehetetlennel és összeállítunk egy listát, hogy mit érdemes magaddal vinned egy túrára.

Greg Child: Képeslapok a párkányról

túrázz velünk ajánlott cikk fotója

Erről a könyvről Balla barátom mesélt először és már akkor elhatároztam, hogy megszerzem azt, hogy elolvashassam. A netet böngészve illetve a kiadónál is utánajárva szembesültem azzal, hogy nem lehet csak antikvár példányt kapni belőle. Nem jelentett ez problémát és nem sokkal később a kezembe foghattam végre. Véleményem szerint hiteles képet fest a hegymászásról, annak válfajairól, betekintést nyújt a hírek által közölt általános dolgok mögé is.

Tartalomátvétel