Via Ferrata / Klettersteig

Via Ferrata/Klettersteig felszerelés

Helyszínek: jellemzően az osztrák Rax hegységben és az Olasz Alpok északi részén, a Dolomitokban találkozhatsz ilyen jellegű kiépített utakkal.

Amennyiben úgy döntesz, hogy szeretnél megismerkedni a via ferrata vagy klettersteig világával, úgy a felkészülésben segít neked ez az oldal. Mindkét kifejezés ugyanazt takarja: rögzített acélhuzalokkal biztosított utak mentén haladhatunk kitett párkányokon, sziklafalakon. Ehhez a következő felszerelésekre lesz szükséged:

 • klettersteig szett
  Ez a beülőből és a hozzá kapcsolódó hevederből és karabinerekből áll. Érdemes gyári szettet vásárolni, amely tartalmazza az úgynevezett energiaelnyelő féket is. Amennyiben via ferrata/klettersteig túrákat szervező céggel utazol, minden esetben megtanítanak a szett használatára.
   
 • sisak
  kőomlás, kőhullás, megcsúszás, zuhanás esetén megvédi a fejet a sérülésektől. Beszerzésénél figyeljünk, hogy csak kifejezetten az erre a célra gyártott sisakot vegyünk.
   
 • kesztyű
  az előrehaladásban gyakran a kezünket is használjuk, a sziklák természetes fogásai segítenek nekünk, illetve gyakran a kifeszített acélhuzal segítségével húzzuk fel magunkat. Ilyenkor egy csúszásmentes kesztyű (mely általában ujjnélküli bicikliskesztyű) jó szolgálatot tesz.

A klettersteig és a via ferrata mászás elengedhetetlen kellékei: beülő, karabiner és fék, sisak, kesztyű

 

Amire figyelj oda még a felszereléssel és öltözékkel kapcsolatban

A hagyományos trekking túrákkal szemben ezeken az útvonalakon gyakran szabad kézzel kapaszkodva mászunk kitett párkányokon, sziklákon. Ezért aki ilyen túrákra vállalkozik és jól fel szeretne készülni, fogadja meg a következő tanácsokat:

 • hátizsák: lehetőleg kisméretű (jellemzően 15-35 literes), keskeny és jól rögzíthető hátizsákot vigyél magaddal. Ha csúszkál a hátadon vagy akadályoz a mászásban, annak beláthatatlan következményei lehetnek. Érdemes olyan zsákot választani, amire a sisak is rögzíthető, amikor épp nincs szükséged rá.
 • esőkabát: olyan esőkabátot válassz, ami nagy vízállósági mutatókkal rendelkezik, a biztosított utakon egy hirtelen vihar esetén nem sok lehetőséged van arra, hogy védett helyet találj.
 • bakancs: vízálló, lehetőleg lélegző legyen. A komfortos és biztonságos kletterseigezéshez strapabíró, csúszásmentes és kemény talpú bakancs ajánlott. Az orrvédő is hasznos lehet a sziklás terep miatt.
 • túranadrág: érdemes strapabíró túranadrágot hozni, mert a mászás során nagy igénybevételnek van kitéve az alsó öltözet is.
 • túrabot: amennyiben túrabotot hozol magaddal, az mindenképp összezárható legyen
 • lámpa: fejlámpa erősen ajánlott. Ilyen magasságban és körülmények között kiszámíthatatlan az időjárás, emiatt könnyen lelassulhat a mozgásunk a hegyen és ránk sötétedhet!