Via ferrata - Garda-tó

Via ferratázás a Garda-tónál

A Garda-tó, mely Olaszország legnagyobb tava, Verona, Brescia és Trento tartomány területén helyezkedik el. A Garda-tótól pár kilométerre található a mediterrán klímájú, hangulatos óvárossal rendelkező Arco városa, melynek 126 m magas sziklán álló vára a X. században épült. E római kori település környéke a sziklamászók paradicsoma, így a számtalan mennyiségű túrafelszerelést árusító bolt mellett nem véletlen, hogy itt található Európa legnagyobb mesterséges mászófala is. A Garda-tónál azonban a kikapcsolódásra és sportolásra vágyók nemcsak a sziklamászás, hanem a via ferrata, a kerékpározás, a vitorlázás és a siklóernyőzés iránti szenvedélyüknek is hódolhatnak.

Program időpont: 
2012. ápr. 27 - 2012. máj. 01
Jelentkezési határidő: 
2012, április 20
Szállás: 
4 éjszaka kempingben (Arco)
Létszám: 
A túra indításához szükséges minimális létszám 5 fő, a maximális 14 fő.
Ár: 
39.900 Ft/fő (Március 20-ig 29.900 Ft/fő)
Az ár tartalmazza: 
- a hegyi vezetés díját, a vezető(k) utazással és szállással kapcsolatban felmerült költségeit
- a technikai felszerelés bérleti díját
Az ár nem tartalmazza: 
- az utazást oda-vissza
- az esetlegesen felmerülő parkolási díjat
- szállás költségét, amely 4 éj x kb. 12 EUR/fő
- várbelépők árát (kb. 6 EUR)
- étkezést
- biztosítás
Nehézség: 
Sentiero attrezzato dei Colodri (C), Sentiero attrezzato „Rio Sallagoni” (D), Via dell’ Amicizia (C), Sentiero attr. Fausto Susatti (B), Sent. attr. Mario Foletti (B), Sentiero dei Camminamenti (A/B), Via ferrata „Che” Guevara (C)
Program: 

1. nap
Egyéni kiutazás Magyarországról. (Budapest – Arco: kb. 930 km)
Találkozó 18.00-19.00 óra között a város mellett található Zoo Camping Arco bejárata előtt.
Szálláshelyünk a kempingben (sátorban) lesz, ahol négy éjszakát fogunk eltölteni.

2. nap
Sentiero attrezzato dei Colodri (Monte Colodri, 395 m)
Reggel indulunk, és a kemping közelében kezdődő Sentiero attrezzato dei Colodri via ferratán felmegyünk a Monte Colodri 395 méteres csúcsára, majd innen kb. 1 óra alatt visszasétálunk a kempingbe. Út közben lehetőségünk lesz megtekinteni az óvárost és az arcoi várat is.
Szintemelkedés: 280 m, ebből 200 m ferratán
Menetidő: kb. 2-3 óra

Sentiero attrezzato ”Rio Sallagoni” (Castel Drena, 380 m)
Délben érkezünk vissza szálláshelyünkre, majd a pihenőt követő rövid autózás után érünk a kempingtől kb. 8 km-re található Drena parkolójába. Az út a ferrata beszállásáig 15 perc, ezt követően a ferrata kb. 1-2 órát vesz igénybe a drenai várig, innen pedig egy ösvényen megtéve 30 perc távolságra van a parkoló.
Szintemelkedés: 210 m, ebből 190 m ferratán
Menetidő: kb. 2-3 óra

3. nap
Via dell’ Amicizia (Cima SAT, 1246 m)
Járműveinkkel reggel indulunk szálláshelyünkről, és kb. 20 percnyi autózást követően érkezünk a kempingtől 15 km-re található Riva del Garda város parkolójába. Innen gyalog folytatjuk utunkat. A parkolótól a ferrata beszállása kb. 1 óra 30 perc. A ferratán kb. 3 órát töltünk, majd, miután elértük a Cima SAT 1246 méteres csúcsát, a lejöveteli úton kb. 3 óra alatt ereszkedünk vissza autóinkhoz.
Szintemelkedés: 1160 m, ebből 640 m ferratán
Menetidő: kb. 7-8 óra

4. nap
Két program közül lehet választani (a résztvevők erőnléte és a többség kívánsága alapján):

A. Sent. attr. Fausto Susatti (Cima Capi, 909 m), Sent. attr. Mario Foletti, Sentiero dei Camminamenti
A kempingből reggel indulunk, majd autóinkat Biacessa település pakolójában hagyjuk, és gyalog folytatjuk utunkat. A ferrata beszállását egy gyalogösvényen kb. 1-1,5 óra alatt érjük el. Ezután a biztosított szakaszon kb. 1 óra alatt jutunk fel a Cima Capi 909 méteres csúcsára, ahonnan gyönyörű panoráma fogad minket. A csúcsról ösvényen és a Sent. attr. Mario Foletti ferratán jövünk le, majd rövid kitérőt teszünk a Sentiero dei Camminamenti ferratán, amely végig első világháborús katonai útvonalon halad, így megcsodálhatjuk az alagutakat, barlangokat, háborús bunkereket és védfalakat.
Szintemelkedés: kb. 700 m
Menetidő: kb. 5-6 óra

B. Via ferrata ”Che” Guevara (Monte Casale, 1632 m)
Szálláshelyünkről a reggeli órákban indulunk, majd autóinkat Pietramurata település parkolójában hagyjuk, ahonnan gyalog folytatjuk utunkat. Az út a ferrata beszállásáig 30 perc, a „Che” Guevara via ferrata a Monte Casale 1632 méteres csúcsáig kb. 5 óra, a lejövetel pedig ösvényen kb. 2 óra 30 perc a parkolóig.
Szintemelkedés: 1410 m, ebből 1250 m ferratán
Menetidő: kb. 8 óra

5. nap
A reggeli sátorbontás és összepakolás után egyénileg utazunk haza Magyarországra.

Az időjárás és a résztvevők erőnlétének függvényében a túrák sorrendisége változhat!

Szükséges tapasztalat:
Az útvonalak közepesen nehezek, de a kezünket szinte végig használnunk kell. Ennek ellenére a túrák biztonságosak és jól biztosítottak, túravezetőinknél pedig további biztosítási felszerelések vannak arra az esetre, ha valaki nagyobb biztonságérzetre vágyik. A túrák közepes fizikai állóképességgel és némi akaraterővel teljesíthetőek. Elengedhetetlen a szédülésmentesség, a magabiztos koordináció és a kellő fizikai állóképesség. Kizáró ok a tériszony és a megfelelő mozgáskoordináció hiánya.

Szükséges felszerelés:
Eső, hideg és szél ellen védő ruházat, napszemüveg, fényvédő krém, fejlámpa, kb. 25 literes hátizsák, sátor, hálózsák, derékalj, túrabot.
Technikai felszerelés: via ferrata felszerelés (sisak, beülő, klettersteig szett).
A szükséges technikai felszerelést mi biztosítjuk a túra során!

 

Térkép: 

Javascript is required to view this map.

A jelentkezés lezárva: Túra