A fejlámpa

Nem is gondolná egy kezdő túrázó, hogy a fejlámpa az egyik legfontosabb kellékké tud válni bizonyos helyzetekben. Elég, ha egyszer ránk sötétedik egy túra során, vagy sátrazás közben este szeretnénk valamit fontos dolgot megtalálni. Hogyan válasszunk fejlámpát? Milyen esetekben tudjuk még hasznát venni? Erre is választ kapunk.

Miért jó, ha van (fej)lámpánk? Miért fejlámpa? Nem jó nekem a sima lámpa?

Túra közben: bármilyen korán is indulunk túrázni, benne van a pakliban, hogy bizony sötétben érkezünk vissza kiinduló helyünkre. A fejlámpának van egy óriási előnye: mindkét kezed szabad, mivel egy heveder segítségével a fejedre tudod azt erősíteni. Így pl. jobban tudsz a kezeddel kapaszkodni, egyensúlyozni bizonyos esetekben. Hosszú távon egy lámpa a kézben nem túl kényelmes "viselet".

Sátorban, kempingben: sötétedés után az egyetlen segítségünk a lámpánk. Bármit elő kell halászni a zsákunkból, összepakolni sátrunk körül, elengedhetetlen tartozék a fejlámpa. És mindkét kezünk itt is szintén szabad.

Speciális túrákon: egyes klettersteig és via ferrata túrákon bizony előfordulhatnak olyan sötét részek, alagutak, ahol csak lámpa segítségével tudunk előrehaladni. Ezeken az utakon szintén fontos, hogy fejlámpánk legyen, mert gyakran az alagútban is kapaszkodunk, akasztanunk kell a biztosító karabinert.
 

fejlámpa használata a via ferrátán

Via ferrata túrákon gyakran szükség lehet a fejlámpára

 

A fejlámpa kiválasztási szempontjai

A kiválasztásnál a legfontosabb, hogy hol és mire akarjuk használni lámpánkat. Mások az elvárások, ha csak kempingben és mások, ha egy szélsőséges körülmények között lezajló magashegyi túrán használjuk.

A technológia szempontjából 3 különböző típust különböztetünk meg a fejlámpáknál:

Hagyományos wolfram-szálas izzóval rendelkező lámpák: a hagyományos izzóval ellátott lámpák koncentráltabb fényt adnak. Hátrányuk, hogy kevésbé takarékosak, könnyebben kiég az égő, viszont olcsóbbak a többi technológiánál. Hátrányuk, hogy az elavult technológiából kifolyólag nagyobb a méretük. Ennél a megoldásnál előny, ha rendelkezik olyan tokkal, ahová rögzíthető egy pót izzó.

LED-es lámpák: e mellett a technológia mellett a legerősebb érv, hogy nagyon takarékos a fényforrás, az elemek/akkumulátorok jóval több ideig világítanak. A hagyományos lámpákkal szemben a LED-es lámpák szórtabb fényt adnak, fényük fehérebb megvilágítást nyújt. A ledek sokkal tartósabbak, így szinte nem fenyeget az a veszély, hogy használat közben kiég az égő és cserélni kell.
A  LED-es lámpáknál hasznos funkció a fényerő állításának lehetősége. Igaz kisebb fokozatnál nem nincs olyan erős fény, viszont a legtöbb művelethez illetve tájékozódáshoz ez is bőven elég szokott lenni. Előnye, hogy így még takarékosabban bánik az elemmel/akkumulátorral.
LED-ess lámpáknál szintén gyakori funkció a villogó üzemmód, amely egy biciklis felhasználásnál rendkívül jó szolgálatot tehet. Tehát ha túrázásra, hegymászásra adod a fejed, mi leginkább ezt a megoldást javasoljuk neked.

 

LED-es fejlámpaLED-es fejlámpaállítható dőlésszögű fejlámpa

A Petzl fejlámpái: LED-es tehnológia, rögzíthető fejpánt és állítható dőlésszög


Halogén lámpák: a halogén lámpáknak nagyon erős a fókuszált a fényük, így rendkívül jól megvilágíthatók vele akár távolabbi pontok is. Hátrányuk, hogy "zabálják" az energiát, nagyon hamar lemerülnek.

Hibrid lámpák: a  LED-es és a halogén lámpák előnyeit ennél a megoldásnál egyszerre élvezhetjük. Egy kétállású kapcsoló segítségével tudunk a funkciók között váltani. Hátránya, hogy viszonylag drága, viszont nem kell kompromisszumot kötnünk a használat során.

Funkciók, kiegészítők

Egyes típusoknál lehetőség van a lámpa dőlés szögének változtatására. Apró, de nagyon hasznos funkció!
Akármilyen útra indulunk is, sose egy elem/akkumulátor készlettel tegyük ezt. Mindig legyen belőle legalább két garnitúra. Hagyományos lámpáknál pedig vigyünk magunkkal pót izzót is. 

Elem vagy tölthető akkumulátor?

Egyesek a tölthető akkumulátorra, mások az elemekre esküsznek. Az akkumulátorok valóban költségkímélőbb megoldásnak tűnnek. Egyetlen hátrányuk, hogy nem bírják a hideget és hamar lemerülnek az elemekkel szemben. Az eleme hátránya viszont, hogy hosszabb út során sokat vásárolnod kell magaddal vinned. Ezeket vegyük figyelembe az áramforrás kiválasztása előtt.

Hol és hogyan vásároljunk?

Természetesen a legszakszerűbb útba igazítást és segítséget a hegymászó- és outdoor boltok eladóitól kaphatunk. A kiválasztásnál mérlegeljük az előnyöket, funkciókat, tartósságot. Egy jó fejlámpa sok-sok évig kiszolgálhat minket és hosszú távon biztos behozza az árát, még ha egy drágább modellt választunk is.