Erdély (Dél-Bihari-Karszt)

Földrajzi besorolások: Erdély
Túra típusok: közepes gyalogtúrák
Dél-Bihari-Karszt fotóstúra
Egy 5 napos kalandos útra invitálunk egy meglepően közeli, de ennek ellenére kevéssé ismert tájra. Célunk a Bihar-hegység déli területeinek néhány felejthetetlen élményt kínáló vidéke. A dél-Bihari karsztvidék egyedülálló táj, mely minden évszakban változatos témákat kínál a fotózás legkülönbözőbb ágaiban. Különösen a tavaszi virágpompa és a színpompás ősz vár „fotóparadicsomi” állapotokkal minden természetszeretőt. Fotóstúránk úti célja a fenyvesek, töbrök, szurdokok, földalatti járatok és termek hazája. A szép erdőkkel és rétekkel borított felszínen könnyen megközelíthető bejáratú barlangokban patakok tűnnek el, vagy épp törnek elő onnan. Hajnalonként, valamint alkony idején - a fények sejtelmes és intim szféráiban - romantikus és realisztikus felvételeket egyaránt szép számmal készíthetünk. Aki nem riad vissza némi gyaloglástól, annak lesz módja a hegyek és vizek eme szívet melengető, optikát „megterhelő” harmóniájában szintkülönbségeket rejtő túrákat is tenni! Persze fotóstáskával a háton, állvánnyal a vállon. Ha részt veszel e kevés napi autózásra – ám annál több képalkotási lehetőségre – komponált utazásunkon, úgy – legyél akár „zergeléptű” vagy akár a könnyű terepeket kedvelő - unatkozni biztosan nem fogsz. Ha a fények is úgy gondolják, akkor a memóriaegységeid az itt eltöltött néhány nap után duzzadni fognak a büszkélkedésre okot adó felvételektől!
Program időpont: 
2012. Okt 10 - 2012. Okt 14
Jelentkezési határidő: 
2012, szeptember 28
Utazás: 
egyénileg
Szállás: 
4 éj panzióban Felsőgirdán (Girda de Sus)
Létszám: 
10 fő
Ár: 
42.000 Ft
Az ár tartalmazza: 
- szállás
- a túraszervezés és a túravezetés költségeit
Az ár nem tartalmazza: 
- kiutazás költségeit
- biztosítást
- ellátást
- a Szkerisórai-jegesbarlang belépőt
Program: 
Ízelítő a programból: Rozsdaszakadék – elakad a hangunk a látványtól, amikor megpillantjuk a váratlanul elénk táruló Rozsdaszakadékot. Egy óriási, eróziós, vörös színű vízmosásokkal tagolt katlan, ami leginkább a hegyoldalban tátongó óriási sebhelyre hasonlít. Felsőgirda (Girda de Sus) - a Szigethegység magasabb régióinak hagyományos település-formája jellemzi: a házak szétszórtan helyezkednek el, háromtól tíz házig egy-egy tanyát alkotnak, míg tíz-tizenöt háztartás a hozzá tartozó tanyákkal falvakat képez. A helybeliek évtizedek óta nyugat-európai színvonalú szállásadói-vendéglátói infrastruktúrával büszkélkedhetnek. A számtalan természeti látványosságon kívül a faluban egy közel 300 éves vízimalom és egy több, mint 200 éves fatemplom is van. Szkerisórai-jegesbarlang – a Szigethegység legnagyobb jegesbarlangja, 20 méter vastag, 50 000 m3 3000 éves jég tölti ki a legnagyobb termeket. Kiépített, vezetővel látogatható. Ördöngős-kőköz – az Ördöngős-völgy alsó, rendkívül vad, szűk szakasza. Zgurestyi jegesbarlang – az Ördöngös-völgy oldalában nehezen megtalálható helyen fekszik. Egy törmeléklejtőn 40 méter átmérőjű 50 méter mély aknába ereszkedhetünk le, ami egy 40 méter magas, 60 méter széles csarnokba vezet. A bevezető aknán át déltájt ide látványosan besüt a napsugár. Szkerisórai-fennsík – az Ördöngős- és a Száraz-Őr-völgy közötti lefolyástalan karsztfennsík, amely sokban emlékeztet a Pádis-fennsíkra, bár annál kisebb és kevésbé tagolt, ennek ellenére sok érdekes karsztjelenséget találunk itt is. A táj jellemzően egymásba kapcsolódó rétek, kaszálók, erdőfoltok sora, a települések szétszórt házacskái festőien helyezkednek el a sajátos formájú szénaboglyák és sötétzöld fenyőligetek között. Vércsorog-vízesés – az Aranyos egyik mellékvölgyének fejében romantikus, sziklás környezetben 18 m magasról omló bővizű vízesés. Kőház (Casa de Piatra) – A Bihar-hegység egyik gyöngyszeme, 12 kilométerre van Felsőgirda településközponttól a Száraz-Őr-völgy mélyén 1000 és 1200 m közötti tengerszint feletti magasságban. A sziklákkal körülvett hegyi falu (innen származik neve is) barlangászok és fotósok paradicsoma. Felejthetetlen képek és csodálatos barlangok jelentik a vonzerőt, de az itt lakók vendégszeretete is ősi eredetű. Száraz-Őr-völgy – a déli Bihar legszebb völgyének tartják, nem alaptalanul, a változatos táj a karsztvidék minden szépségét megmutatja. Nevével ellentétben a környező karsztfennsíkok fő vízlevezetője, barlangokkal, búvópatakokkal, víznyelőkkel. Bihar (Vartop) hágó – Az Aranyos és a Körösök fő vízválasztója, 1160 méter magasan a Nagy-Bihar hegycsoport és Pádis között. A Nagy-Bihar csúcstúra ideális kiindulópontja. További részletesebb programot a www.cinto.hu honlapon találsz.
Az időjárás befolyásolhatja a fotóstúrákat és a természetben zajló programokat. Szélsőséges időjárás esetén irodánk fenntartja a jogot a program megváltoztatására.Egy esetleges programváltozás esetén a túravezető helyettesítő programokat javasol a helyszínen Utazás: „telekocsi-rendszerben”: segítünk Nektek (kör-email) abban, hogy az autóval útra kelő sofőrök és az autókba utasként becsatlakozni vágyók egymásra találjanak (4 fő/autó esetén kb. 8.000.- Ft az 1 főre eső útiköltség) •Találkozó Nucet településen a 75 sz. út jobb (déli) oldalán a Panzió és benzinkútnál helyi idő szerint 14.30 órakor. Budapesttől kb. 400 km, a 75-ös út elejétől (Lunca-tól kb. 9 km.) Romániában az időt egy órával előre kell állítani!!! Ellátás: Önellátás, a legtöbb felsőgirdai panzióban nincs ellátás, csak konyhahasználat. A település közeli vendéglőiben lehet meleg vacsorát kapni. A fotózás általában hajnaltól (esetenként reggeltől) kora (néha késő) estig tart, a résztvevők igénye szerint. Az energikusabbak számára a szállásra való visszaérkezést követően lesz lehetőség képelemzésre vagy fotós témák megbeszélésére. A fotós-képzés személyre szabott: a kezdőktől a haladókig mindenki megtalálhatja azokat a területeket, ahol még szívesen bővítené ismereteit. Fotótémák: szórt fényű erdőbelsők, eső és köd gyenge fényviszonyok mellett, tavaszi virágok minden mennyiségben. Sötét és nedves barlangok, ahol nem egyszerű történet fotózni, de megéri a fáradságot. Patakok kisebb-nagyobb csobogókkal, vízesések, melyeket hosszú idejű felvételekkel szinte láthatóan folyóssá tudunk tenni. Makro-világ: növények, gombák, rovarok, hajnali gyöngyharmat mindezeken. A felszerelésről szóló javaslatainkat a túrát megelőző megbeszélésen, vagy a jelentkezőknek szánt külön felszereléslistában találod meg. FONTOS! A fejlámpa (zseblámpa) nagyon jó szolgálatot tehet!
Térkép: 
A térkép megtekintéséhez Javascript szükséges.
Jelentkezés erre: Erdély (Dél-Bihari-Karszt)
Kérjük add meg az e-mail címedet a jelentkezéshez, ha nem vagy regisztrált tagunk! Ha már regisztráltál, jelentkezz be a felhasználóneveddel. Regisztrálhatsz is nálunk, ha további előnyökhöz szeretnél jutni portálunkon keresztül.
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.