Dante pokla (Udvarkő-barlang)

A Bükkben túrázva számtalan barlanggal találkozunk, ezek némelyike a nagyközönség számára is látogatható. Mostani túraajánlatunkban egy kisebb természeti csodát szeretnénk bemutatni mindazoknak, akiknek lehetősége nyílik kirándulni ezen a tájon. Az Udvarkő-barlang nem véletlenül kapta ugyanis a “Dante-pokla” elnevezést.Ajánljuk ezen túránkat mindazoknak, akik egy nem túl megerőltető kirándulást szeretnének tenni a környéken.

Lillafüredről indul egy zöld jelzésű túristaút előbb a Hámori-tó déli partján nyugati irányba, majd jobbra elágazva az Ómassa felé vezető műutat keresztezve hirtelen emelkedőbe kezdünk. Enyhén kanyargós kaptató következik. A piros turistautat keresztezve felérünk a gerincre, innen lejtőn folytatjuk utunkat becsatlakozva egy erdészeti útba. Bal kézre egy hatalmas víznyelő bemélyedése tűnik fel, itt egy csapáson jól megközelíthető a Lilla-barlang. A mi úticélunk azonban most nem ez a barlnag, így hát balra továbbhaladunk a piros kereszten. Jobb kézre feltűnik egy meseszép rét: a Kaszás-rét.

Itt érdemes kicsit megpihennünk és töltődnünk az erdő csendjében. Tovább haladva balról kerüli az út a rétet, ezután töbrök követik egymást jobb- és balkézre. A réttől kb. 10 perces sétát követően már jól kirajzolódik a jobb kézre az Udvarkő-barlang mély beszakadása.

Udvarkő-barlang - Dante pokla

Körbe sétálva rátalálunk az enyhe lejtésű “bejáratra”. Innen beereszkedhetünk a beszakadt víznyelő gyomrába. A bejárat egy átívelő sziklapárkány alatt halad. Érdekes jelenség nyáron, hogy a “nyitott barlang” mélyén akár 10 fokkal is hűvösebb lehet.

Magáról a barlnagról érdemes tudni, hogy ez nem egy hagyományos barlnang, hanem egy a Bükkben gyakran előforduló víznyelő barlang beszakadásából jött létre. A víznyelők - másnéven töbrök -  jellemzően karszthegységekben fordulnak elő olyan helyeken, ahol nincs természetes lefolyása a felgyülemlő csapadéknak. A mészkövet a víz oldja és az esőcseppek elég sok széndioxidot vesznek fel, a szénsavas víz pedig a meszet a rés falairól leoldja és magával viszi. A hegy lábánál ez a víz forrás formájában bukkan fel. A kialakuló, táguló üregek mentén annyira meglazulnak a mészkőrétegek, hogy beroggyan a felszín. A Udvarkő-barlang is egy ilyen beszakadt víznyelő barlang, mely szerencsére jól megközelíthető és látogatható. A töbör belsejében a köveket és fatörzseket is moha borítja, ettől érezhetjük úgy, mintha Dante poklában járnánk.

Tovább haladva nyugati irányba a piros kereszt jelzésen a Csókás forrás pihenőjéhez érünk. Ezt követően dönthetünk:
- vagy balra a piros jelzésen a gerincen végighaladva majd a zöld jelzésen jobbra leereszkedve térünk vissza Lillafüredre
- vagy a piros keresztet követve leereszkedünk a műútig, ahonnan akár busszal, akár gyalog az úton bandukolhatunk vissza a kiindulási pontunkig.

Pisztrángos - halsütöde bejárata

Tipp: ha a második verziót választjuk, akkor pont a Lillafüredi pisztrángtelepnél lyukadunk ki. Itt lehetőségünk nyílik megkóstolni a frissen sütött pisztrángot is. A nyitvatartásról a pisztrángos honlapján tájékozódhatunk.