Skip to Content

Barangolás a Dolomitokban

Túra a sziklafalak világában

A Dolomitok hallatán sokunknak a via ferrata jut az eszébe. Azonban, azoknak, akik a természet és a hegyek szépségeit szeretnék élvezni, netán gyönyörű fotókat készítenének, ideális egy trekkingtúra ebben a csodálatos hegységben.
A túrát a Dolomitok 1 via ferrata túránkkal egy időben szervezzük meg és amíg a többiek másznak, mi bebarangoljuk a környéket, napozunk az alpesi réteken, teát iszunk a hegyi házakban, fotózunk, pihenünk és élvezzük a hegyeket.

Időpont: 
2010. június 23-27.
Szervező: 
Vagabond kalandiroda
Utazás: 
Egyénileg telekocsi rendszerben, az egy autóban ülőket segítünk
Szállás: 
kempingben, saját sátorban vagy apartmanban
Létszám: 
12-18 fő
Ár: 
15.000 Ft
Az ár tartalmazza: 
- túravezetést, szervezést
- a biztosítást
Az ár nem tartalmazza: 
- a szállást (kb. 60 euró, ami a helyszínen fizetendő, apartmanban drágább és csak bizonyos számű je
- az étkezések költségét
- az utazás költségét
Nehézség: 
Közepes nehézségű gyalogtúrák, sok sziklás tereppel.
Kinek ajánljuk: 
Kezdő és haladó túrázóknak, akik nem a via ferrázást, hanem a természetet szeretnék élvezni.
Program: 

1. nap - utazás
Utazás a Dolomitok központjában található Cortina d'Ampezzo városba. Sátorverés után rövid eligazítást és tájékoztatást kapsz az előtted álló napokról.

2. nap - Lagazuoi (2754 m)
Az első napunkon egy a háborúban nagy csaták színhelyéül szolgáló hegyre indulunk. Autóinkat a Falzerego-hágóban hagyva vágunk neki a Lagazuoi hegycsúcsának. A hegy az első világháborúban elkeseredett harcok helyszíne volt, az osztrákok két évig védelmezték a hegycsúcsot. Az olaszok alulról ostromolták és valóságos labirintusrendszert vájtak a hegy gyomrába.  Együtt indulunk a ferrátázó csapattal, majd nemsokára, az alagutak bejáratánál elválunk tőlük. Kacskaringós ösvényen emelkedünk, sziklába vájt lövészárkok és lőállások mellett. Sokszor még régi szögesdrótdarabokat is látunk. Másfél-két óra alatt a Lagazuoi-házba érünk, ahol találkozunk a ferrátás csapattal és ahonnan egy rövid sétával felmehegyünk a Lagazuoi csúcsára (2752 m). A hágóba a már bejárt úton térünk vissza.

3. nap - Drei Zinnen és környéke
A második túranapunkon a Drie Zinnen vagy Tre Cime környéke az úticélunk. A reggeli órákban indulunk a Misurina-tó közelében lévő Auronzo-házhoz (2320 m). A parkolóból indulva végig a Tre Cime (Drei Zinnen) déli oldala alatt haladunk, a Lavaredo-hágóból pedig már lefelé megyünk egészen a Locatelli-menedékházig. Itt válunk el a via ferrátás csapattól, akik a Toblin toronyra indulnak. Mi a Dolomitokon átvezető Alta via Dolommiti-n haladunk tovább a Col de Mezo hágó irányába, közben csodálatos panorámánk nyílik a Drei Zinnen-re és az alattunk elterülő völgyre. Ezen a túrán végig jócskán 2300 méter felett túrázunk. A Col de Mezo hágót (2315m) elérve balra fordulunk vissza az Auronzo-ház felé és hamarosan az autóinkhoz érünk.

4. nap - Cinque Torri és környéke
Az utolsó napon elválunk a többiektől és az izgalmas Cinque Torri környékét fogjuk bebarangolni. A Cinque Torri meghatáró szépségű hegy a Dolomitokban, nem utolsósorban pedig nemzedékek óta a sziklamászók paradicsoma. A környékről gyönyörű a kilátás a híres Tofana di Rozes 800 méter magas déli falára, amit 1901-ben az Eötvös lányok (Eötvös Lóránd lányai) másztak meg először. Mi a Giau-hágóban hagyjuk autóinkat és innen indulunk a Nuvolau alatt a Cinque Torri felé. Gyönyörű havasi réteken keresztül hullámvasutazunk, egészen a Cinque Torri házig (2137 m). Ez túránk legtávolabbi pontja, innen az Averau-ház (2413 m) felé vesszük az irányt. Aki érez még magában elég erőt, felkapaszkodhat a Nuvolau csúcsára (2574 m). A csúcson kis ház van, étteremmel. A kilátás pazar, megéri felmászni rá. Végül a Nuvolau északi falai alatt visszatérünk a Giau-hágóba az autóinkhoz.

5. nap - Giovanni Barbara ferrata – hazautazás
Táborbontás után indulunk haza, vagy akinek van még kedve és ereje, azokkal teszünk egy rövid túrát a Dolomitokban található egyik legmagasabb vízeséshez. A ferrátás csapat itt egy rövid mászásra indul, mi addig megtízóraizunk az idilli kis tisztáson. A menetidő körülbelül 3 óra, a szintkülönbség 200 méter, úgyhogy aki azt választja, hogy nekivág ennek a túrának, annak korán kell kelnie. A túra után indulunk haza.

 

Térkép: 

 

Jelentkezés a Barangolás a Dolomitokban programra

Itt jelentkezhetsz a "Barangolás a Dolomitokban"programra.