10 tipp, hogy mire figyelj (nem csak) kezdő túrázóként

Néhány hasznos tipp dióhéjban azoknak, akik most ismerkednek a túrázással.  Mielőtt útnak indulsz, érdemes ezeket megfontolni!

 

  1. Esőkabát mindig legyen nálad, jó időben is!
  2. Bicska szintén, számtalan olyan dologra jó lesz, amire nem is gondolnád (nem csak sört bontani)
  3. Furcsán hangzik, de lehetőleg hosszú nadrágban és felsőben túrázz (pl. rovarcsípés, leégés ellen kiváló)
  4. Mindig legyen nálad térkép akkor is, ha már jártál ott és "ismered a környéket"
  5. Figyelj az étkezésre! A hegy, az erdő nincs tele gyorséttermekkel, ha megéhezel, gyakran csak azt eszed, amit viszel magaddal!
  6. Tanulmányozd az időjárást alaposan. Ellenőrizd, milyen hőmérséklettel fogsz szembesülni, miközben túrázol. Ha szabadban vagy sátorban alszol, győződjön meg róla, hogy a hálózsák megfelelő komfortfokozatú és nem fogsz benne fázni!
  7. Olvass utána, hová is mész és mit fogsz látni. Érdemes előzetesen útleírásokból, útikönyvekből tájékozódni. Beszélgess a helyeikkel, sok hasznos és érdekes információhoz juthatsz így.
  8. Tarts magadnál mindig elsősegély-dobozt.
  9. Ha ismeretlen terepen mozogsz (vagy ha nem, akkor is), írd be magad a szállásadód vagy a helyi turisztikai információs iroda útikönyvébe (milyen útvonalon tervezed a mozgásod a hegyen, túraútvonalon, visszaérkezésed várható időpontja) Ha nem írod be magad, akkor is tudjon valaki róla legalább. Váratlan helyzet esetén így könnyebben rád találnak.
  10. Indulás előtt mindig ellenőrizd a cipőd, bakancsod. Impregnáld megfelelően, ellenőrizd le, nincs-e rajta kezdődő szakadás, leválás.